Марин Марковски
на снимката: Адвокат Марин Марковски

След Девети септември е изграден литературен образ на адвоката като мошеник и той в някаква степен още се поддържа, но това е абсолютно погрешно. Адвокатите защитават в рамките на закона и това е в интерес на правосъдието. Също така в негов интерес ще е ако те са равнопоставени по права с прокурорите и могат например също да назначават експертизи, заяви в интервю за „Дебати.бг“ видният български адвокат Марин Марковски.

Той коментира критиките към България от съвета на адвокатурите и правните общества в Европа, като смята, че забележките са отправени не към конкретни проблеми, а отразяват общия поглед кам необходимостта от утвърждаване на авторитета на адвокатската защита в България.

„Адвокатската защита не е сама за себе си. Когато адвокатите имат много права, уважавани са и държавните институции се съобразяват с тях в рамките на закона – това утвърждава демократичните принципи и ценности. Освен това е абсолютно необходимо за наказателния процес. В държави, където адвокатите имат изключителни права – например в САЩ те могат да разпитват свидетели извън съдийските кабинети – това означава, че адвокатите ще могат да сочат доказателства в интерес на клиента. А интересът на клиента е свързан с добро правосъдие, като посочването на доказателство означава намирането на истината“ – каза Марковски.

По думите му „доброто правосъдие е не уважение към адвокатурата на думи или критики към нея на думи – то се състои в доказателства, които да почиват на основни принципи в наказателния процес“. Марковски изреди въпросните принципи:

  1. Да се намира истината;
  2. Това да става с най-малко репресия;
  3. Да става бързо;
  4. Да става по възможност по-евтино.

Според изтъкнатия адвокат първият принцип е с водещо значение и стои в основата на наказателния процес.

„Истината е необходима навсякъде, но тук е особено необходима и трябва да бъде намелена, защото иначе невинни хора започват да лежат по килиите и това е равно на лекарската грешка. Тук се съсипва свободата, там – здравето“ – заяви той.

Марковски е убеден, че повечето права за адвокатите ще доведат до по-успешно търсене на истината и оттук-до по-добро правосъдие.

 

Цялото интервю с адвокат Марин Марковсдки можете да прочетете по-късно в „Дебати.бг“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук