доналд тръмп
на снимката: Доналд Тръмп

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши в сряда, че ще затвори платформите за социални мрежи, след като „Туитър“ за първи път сложи знак за предупреждение за фалшиви новини на негови туитове, подтиквайки разгневения държавен глава да засили твърденията си за неоснователни претенции и теории за конспирация.

Туитър маркира само два туита на Тръмп, в които той твърди, че повече гласуване по пощата ще доведе до това, което той нарече „измамни избори“ този ноември.

„Tуитър сега се намесва в президентските избори през 2020 г. Те казват, че моите думи за гласуването по пощата, което ще доведе до широка корупция и фалшификация, са неверни и се основават на проверка на факти, направена от фалшивите новини на Си Ен Ен и „Вашингтон Пост”. Туитър напълно задушава свободата на словото и аз като президент няма да позволя това да се случи! “, написа американският президент в Tуитър.

По-рано системата постави предупредителна икона под съобщението му, приканвайки потребителите да се запознаят с фактите за гласуване по пощата. Означението под поста на президента води до специална страница в Tуитър, която започва с линк към статия на „Политико“ под заглавието „Тръмп отправя необосновани твърдения, че гласуването по пощата води до фалшифициране на резултатите“.

От години Туитър е обвиняван, че пренебрегва нарушаването на правилата на платформата от президента с ежедневните му, често продължителни баражи от лични обиди и неточна информация, изпращана на повече от 80 милиона последователи.

Но ударът на Туитър „през пръстите“ беше достатъчен, за да докара Тръмп в сряда сутринта до ответна реакция, пак в Туитър, в която той твърди, че десницата в Съединените щати е подложена на цензура.

„Републиканците смятат, че платформите за социални медии напълно заглушават гласовете на консерваторите. Ние силно ще ги регулираме или ще ги затворим, преди изобщо да допуснем това да се случи“, каза той.

Президентът веднага се задълбочи в любимата си тема, че увеличаването на бюлетините по пощата – считано в някои щати като жизненоважно за позволяване на хората да избягват тълпите по време на пандемията COVID-19 – ще подкопае изборите.

„Не можем да позволим мащабно гласуване по пощата да се вкорени в страната ни. Това би било от полза за всички измами, фалшификации и кражби на бюлетини. Който мами най-много, ще спечели. По същия начин социалната медия. Оправете действията си, СЕГА !!!!“, написа той.

Президентът, чиято стратегия за преизбиране беше засенчена от коронавирусната пандемия, също обвини платформите на социалните медии, че се намесват в последните избори, като заяви, че „видяхме какво са се опитали да направят и не успяха през 2016 г.“

Тръмп също започна да разпространява теория на конспирацията за известен телевизионен критик – Джо Скарбъроу, когото президентът свързва с обвинения, че е убил жена през 2001 г.

„Психопатът Джо Скарбъроу е разтревожен не само от лошия си рейтинг, но и от всички неща и факти, които излизат в интернет за отварянето на стар случай. Той знае какво се случва!“, написа Тръмп в Туитър.

Никога не е имало доказателства, че Скарбъроу, водещ в MSNBC, е имал нещо общо със смъртта на Лори Клаусутис, която е била служител в кабинета му, когато е бил републикански конгресмен. Според следователите тя е починала, след като е ударила главата си при падане, предизвикано от ненормална аритмия.

Само че от години се носят слухове и Тръмп е най-новият им популяризатор, който отказва да спре дори и след като вдовецът на Клаусутис отправи нескрит апел да спре „злобната лъжа“.

„Моля ви да се намесите, защото президентът на Съединените щати е взел нещо, което не му принадлежи – паметта на мъртвата ми съпруга и го извращава за политическа изгода“, написа той в писмо до Туитър, публикуван във вторник от „Ню Йорк Таймс”.

Tуитър заяви, че „дълбоко съжалява“ за „болката“ на семейството, но не предприе никакви действия срещу туитовете на Тръмп.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!