Министрите провеждат седмичното си заседание

Правителството включи Агенцията по вписванията в „Списъка на стратегическите обекти и дейности от значение за националната сигурност“, съобщи правителствената информационна служба след днешното заседание на кабинета.

Управляващите мотивират решението си с нуждата да се гарантира нормалното функциониране на агенцията, което налага преосмисляне на съществуващата система за сигурност и въвеждането на допълнителни мерки, роли, верификационни и контролни механизми. През лятото в продължение на около 20 дни Търговският регистър не работеше, като официално не беше оповестена причината за това. Проблемът доведе до смяна в ръководителя на ведомството, който се наложи през есента да обяви поръчка за покупката на още памет, за да не спре работата на агенцията заради липсата й.

Изграждането на такива механизми за защита ще стане възможно след включването на агенцията в списъка на обектите от стратегическо значение. Същевременно промяната ще спомогне да бъдат предприети всички възможни мерки за бързо и ефективно предотвратяване и ограничаване на риска от нов срив, подобен на случилия се през август 2018 г., посочват в решението си министрите.

На агенцията е възложено да води и поддържа Имотен регистър, Регистър БУЛСТАТ, Търговски регистър и регистър на юридическите лица с нестопанска цел, Регистър на имуществените отношения между съпрузите.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!