Албания

След решението на президента на Албания Илир Мета да отложи местните избори, премиерът и лидер на управляващата Социалистическа партия Еди Рама категорично заяви в своята позиция, че изборите ще се проведат на 30 юни, защото не са нито на президента, нито на партиите.

„Протестите са отчаян опит на губещите. Изборите ще се проведат на 30 юни, а Мета отново направи грешка. Ще има избори на 30 юни, те не са нито на опозицията, нито на президента. Тяхната цел е да унищожат изборите“, каза Рама на предизборен митинг в град Берат.

Рама нарече опозиционните лидери отчаяно ято, което желае Албания да се отдалечи от Европа.

Малко преди началото на вчерашния протест на обединената опозиция албанският президент Илир Мета заяви, че отменя указите, с които е насрочил изборите за 30 юни.

В изявление от кабинета си, той за първи път изрази сериозната си загриженост относно дълбоката политическа криза в страната във връзка с „несъгласието от двете страни“ за диалог и обяви, че в понеделник ще обясни по-подробно конституционните, правните и логическите причини за решението си да отложи изборите.

Първоначалните реакции на решението на Мета са различни, но все още преобладават онези, които казват, че тази стъпка на президента е вярна „, защото е предотвратила граждански конфликт.“

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!