Александър Кашъмов
на снимката: Адвокат Александър Кашъмов

В специално интервю за ДЕБАТИ.бг адвокат Александър Кашъмов от „Програма достъп до информация” коментира приетите окончателно вчера промени в Закона за защита на личните данни, които дават възможност на КЗЛД да наблюдава медийни публикации и да налага глоби.

По негови думи измененията са необходими заради европейското законодателство и регламента GDPR, но по начина, по който са въведени у нас, създават сериозни притеснения, че ще се използват като инструмент за налагане на цензура.

„Новото е, че сега изрично се записва в закона, че балансът между свободата на словото и защитата на личните данни ще се извършва на основата на 10 критерия, записани в закона… Притеснителното е, че се записват толкова подробно тези критерии, което създава представа, че едва ли не се дават някакви указания на медиите как да си вършат работата.”

Записването на критериите в закон според юриста е покана към засегнатите от медийни разследвания и техните адвокати да притискат медиите заради работата им.

Кашъмов съобщи, че в европейското законодателство е записано, че медиите и журналистите трябва да бъдат изключени от регулацията, но българският законодател направи точно обратното – състави точен алгоритъм, по който те да бъдат преследвани.

Кашъмов сравни ситуацията с медиите у нас с късното Среднвековие, където „по време на абсолютистките режими и в Западна Европа са съществували такива държавни цензури, които дават указания как хората да упражняват свободата на словото”.

Цялото интервю с Александър Кашъмов очаквайте по-късно на страницата на ДЕБАТИ.бг.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!