Изказването на френския президент Еманюел Макрон, че НАТО е в „мозъчна смърт”, както и решението на Франция да блокират преговорите за членството на Северна Македония и Албания в ЕС, са деструктивни. Това каза в интервю СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.бг евродепутатът Александър Йорданов. Той участва кръгла маса на тема: „Възможностите за разширяване на Европейския съюз и Атлантическата идея”, която се проведе днес в Дома на Европа.

„Това е поредното непремислено добре изказване на френския президент. Поредното, защото той има и други изказвания от този характер, които внасят само раздор и в определен смисъл конфронтация в рамките на ЕС”, каза Йорданов.

И добави:

„Тези действия са продиктувани най-вероятно от проблеми на вътрешната политика на самата Франция. От желание за изпъкване в национален контекст на френския президент, доколкото го очакват избори, а за съжаление и в Европа, стана модно да се печелят избори и чрез доста голяма доза национал-популизъм”.

Според председателя на Евро-атлантическия център за сигурност Цветан Цветанов, с тези си действия Франция търси лидерство в ЕС.

„Хубавото е, че България успя да се възползва от Европейското председателство 2018г. и изведе като основен приоритет Евроатлантическата интеграция и отварянето пътя за Северна Македония и за колегите ни от Западните Балкани. Аз тук искам да споделя, че позицията на България беше много ясна, но виждаме, че позицията на Франция да блокира този процес го отдавам на търсенето на лидерството в ЕС.“

Основният фокус на днешния форум беше поставен върху присъединяването на държавите от Западни Балкани към Европейския съюз и НАТО.

„Нашата дискусия тук показва, че опасните бариери пред всяка една държава от Западните Балкани, са всъщност тези, които самите държави могат да си поставят. Тоест не достатъчно добра правна система, икономически проблеми, миграционни проблеми, остра политическа конфронтация, невъзможност да се съставят стабилни правителства. Тоест те трябва да отстраняват тези си свои вътрешни проблеми, за да могат да почувстват общата европейска перспектива за членство”, каза евродепутатът Александър Йорданов.

И добави:

„Членството в НАТО, както показва и нашата конференция, е ключ, условие за успешно приемане на държавите от Западните Балкани, включително и Република Северна Македония, и в Европейския съюз, защото най-важният проблем, който най-напред трябва да решат тези държави е въпросът за тяхната сигурност.”

Александър Йорданов каза още, че колкото повече се разширява ЕС с неговите ценности, с върховенството на закона, на правото, толкова повече се стеснява територията на несвободата, на недемокрацията, на конфликтите и разделението.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук