Навални
Бояджии замазват графит, изобразяващ Алексей Навални - "Героят на новата ера", в Санкт Петербург.

Опозиционерът Алексей Навални вече е подсъдим по ново дело – този път за тероризъм. За поредната атака срещу него съобщил самият той по време на заседание на районния съда в Басмани. Междувременно съдът му дал срок до 5 май (!!!) да се запознае със 196 тома доказателства по друго дело – за създаване на екстремистка група, съобщи БиБиСи.

Навални участвал в заседанието по видеовръзка от затвора във Владимирска област. Той разказал, че от делото за екстремизъм е отделено друго.

„Следователят ми съобщи, че срещу мен е повдигнато ново дело – за тероризъм, и по него ще ме съди военен трибунал“, цитира го кореспондент на ТАСС.

По-късно разширен цитат публикуваха и съратниците на Навални. В него той казва за „екстремисткото“ дело: „Те ми повдигнаха абсурдни обвинения, за които ме грозят 30 години затвор. Следователят Видюков каза, че от от това дело е отделено терористическото, от което излиза, че аз, докато съм в затвора, извършвам терористични актове. По това отделно ще ме съди военен съд. След исканите 30 години по първото, явно сега ще ми искат доживотна присъда“, казва политикът.

Засега е неясно в какво конкретно е обвинен 46-годишният Навални. През октомври миналата година Навални съобщи, че срещу него и неговите сподвижници Леонид Волков и Иван Жданов („чуждестранни агенти“, които за разлика от Навални не се върнаха в Русия) е започнато дело за „призиви за тероризъм, финансиране на екстремизъм и реабилитация на нацизма“ – всичките заради предавания в YouTUBE канала „Популярна политика“.

Първата присъда на Навални беше 3,5 години, после му измислиха втора – 9 години, после вероятно ще го признаят за екстремист и ще му дадат 30, остава само доживотната. По този повод съратниците на Навални, които още са на свобода в Европа, коментираха: „Алексей ще лежи в затвора до края на живота… на Путин“.

Журналистът Иван Жданов коментира пред БиБиСи, че вероятно делото за тероризъм е образувано покрай убийството на военния блогър Владлен Татарски преди 3 седмици в Санкт Петербург, който бе взривен, докато се любуваше на собствения си бюст. Според него прокурорите ще се опитат да свържат лежащия от година и половина в каторгата Алексей Навални с обвинената за убийството на Татарски Даря Трепова.

Още международни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук