Карнен е на визита в Румъния. снимка: Аджерпрес

Министърът на вътрешните работи на Австрия Герхард Карнер заяви, че не може да посочи дата за присъединяването на Румъния към Шенгенското пространство. Той се аргументира, че системата на външните граници не работи и има все още много работа за вършене. 

„Повтарям съобщението защо на 8 декември не можахме да гласуваме за присъединяване на Румъния към Шенген. Имаме система, която не работи. Има проверки и на границата на Германия с Австрия. Франция прави същото с Германия. Това е доказателство, че системата не работи“, заяви австрийският министър при пристигането си в сградата на Министерството на вътрешните работи в Букурещ, цитиран от Диджи24.

В отговор на въпрос Карнер коментира, че не може да даде конкретна дата днес за присъединяването на Румъния към Шенген.

„За дата не мога да ви кажа, все още сме далеч от този момент“, добави австрийският вътрешен министър.

По негова информация в Австрия има над 110 000 молби за убежище – най-много на глава от населението в цяла Европа и това е още едно доказателство, че системата не работи.

„В края на деня се надявам, че действията, които ще предприемем, ще допринесат за постигането на целта ни – присъединяването към Шенген“, заяви на свой ред румънският вътрешен министър Лучиан Боде.

При пристигането на австрийския му колега, той информира, че ще бъдат подписани споразумения между двете ведомства. Отново днес предстои и посещение на оперативния команден център на румънската гранична полиция.

“В края на тези дейности ще представим заключенията“, добави Боде.

Още новини от Европа – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук