Амал Клуни

Адвокатът по правата на човека и съпруга на известния холивудски актьор Джордж Клуни – Амал Клуни вчера е напуснала поста специален пратеник на Обединеното кралство за свободата на медиите. Причината е планът на Борис Джонсън да наруши международното право, като замени части от Споразумението за оттегляне по Брекзит, съобщи „Политико“.

По думите й решението за „нарушаване“ на международен договор е „плачевно“.

Клуни се оттегли от ролята си с писмо до външния министър Доминик Рааб, в което тя заяви, че е „обезсърчена да научи, че правителството възнамерява да приеме законодателство – законопроекта за вътрешния пазар – което, ако бъде прието, ще бъде, по собствено признание на правителството, „нарушаване на международното право“. „

Клуни заяви, че е „разочарована“, че трябва да подаде оставка, защото „винаги се эе гордяла с репутацията на Обединеното кралство като водещо в международния правен ред и с културата на честната игра, с която е известно.

ЕС заплаши със съдебни действия, ако Обединеното кралство продължи с плановете си за прилагане на Закона за вътрешния пазар, който съдържа разпоредби за отмяна на части от раздела на протокола за Северна Ирландия от сделката за Брекзит, в области, свързани с държавна помощ и движение на стоки от Северна Ирландия до останалата част на Великобритания след края на преходния период след Брекзит.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!