Доналд Тръмп
Президентът на САЩ Доналд Тръмп

„Америка над всичко“. „Ще построим тази стена“. „Всички нелегални мигранти – вън“. С тези и други гръмки и популистки лозунги преди четири години аутсайдерът сред кандидатите за най-високия пост в САЩ, бизнесменът Доналд Тръмп, стана президент.

В края на неговото управление Америка е по-разделена от всякога. САЩ започна да строи стена с Мексико, излезе от Парижкото споразумение за климата, отказа се от търговското сътрудничество с редица азиатски държави, оттегли се от Съвета по човешките права към ООН, подложи на съмнение нуждата от партньорство с ЕС и самия смисъл от съществуването на европейската общност, както и на НАТО. Доналд Тръмп подкрепи Брекзит с пълна сила, нарече Ковид-19 „китайски вирус“, извади САЩ от СЗО. Последният американски президент почти започна война с Иран и в същото време демонстрира топли отношения с редица автократи, начело с лидера на Северна Корея Ким Чен-ун. И това, след като написа в „Туитър“, че Америка ще разгроми режима на Пхенян. Може би най-активният в социалните мрежи политик в света е меко казано противоречив в думите и действията си непредсказуем популист. Краят на мандата на Тръмп е белязан от расови размирици, срив на икономиката и невиждана безработица.

Популист до края

След провеждането на американските избори и победата на демократа Джо Байдън, Доналд Тръмп все още отказва да приема факта, че е победен и че няма шанс за втори мандат. Нещо по-лошо – той отново разделя американското общество и обърква света с обвинения за фалшификация на изборите, за които няма никакви сериозни доказателства. На 18 ноември президентът на Съединените щати уволни директора на Агенцията по киберсигурност Крис Кребс. Причината: Кребс съобщи, че „изборите са най-сигурните в историята на САЩ“.

През септември в. „Ню Йорк Таймс“ написа, че Доналд Тръмп има дългове за над 400 милиона долара. Ясно е, че след като загуби имунитета си, ще бъде засипан с купища съдебни искове. В този ред на мисли може би не е толкова странно, че всячески се опитва да остане президент.

Ще се върне ли славата на Америка?

Все още е твърде рано да се каже дали романтичната представа на света за американската мечта и демокрация ще се върне отново и кога. Безспорно обаче избирането на Джо Байдън за президент на САЩ дава нова надежда за това. В този ред на мисли американската демокрация е големият победител след изборите. Защото в идеята за свободна и велика Америка не трябва да има място строене на стени и за внушения за намеса в изборите.

Разбира се, в известна степен популизмът и политиката винаги ще са части от едно цяло, така е навсякъде по света. Президентските избори обаче са доказателство за това, че по-голямата част от американците застават твърдо против надменния и вулгарен, често крайнодесен популизъм, чието въплъщение е Доналд Тръмп.

През 2018 г. историкът от „Харвард“ Нийл Фъргюсън заяви в публикация за „Бостън Глоуб“, че изборите през 2020 г. биха могли да доведат Съединените щати до ръба на гражданска война. Днес виждаме, че почти е познал в прогнозата си. Добрата новина е, че все пак мирът възтържествува. И новата надежда за една повече демократична и по-малко популистка и враждебна Америка.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!