Кабул, талибани, атентат

Американският президент Джо Байдън трябва незабавно да предприеме редица мерки, за да попречи на талибаните да завземат столицата Кабул. Това мнение изрази в статия, публикувана в Defense One, пенсионираният генерал от американската морска пехота Джон Алън. Преди това е бил командир на международни сили в Афганистан, а по-късно отговаря за координацията на САЩ с други държави в борбата срещу терористичната групировка „Ислямска държава“. 

„Приблизително 400 района на Афганистан сега са в ръцете на талибаните. Офанзивата на талибаните изглежда неизбежна, темповете й бързо се ускоряват“, отбелязва Джон Алън.

Според Алън решителният момент на този конфликт наближава, но Байдън „все още има време да спаси афганистанците и американските интереси „. Според Джон Алън след изтеглянето на американските войски страната до голяма степен ще попадне под влиянието на Китай. Той смята, че настоящата администрация на САЩ трябва да декларира готовността си да се намеси чрез използване на военна сила при определени условия.

„Не трябва да се допуска талибаните да влизат в Кабул“, подчерта той.

Алън прикани американската страна да обяви „подготовка за изпращане“ на редица части в Афганистан. Освен това, каза той, Байдън трябва да обмисли отново използването на авиобазата Баграм.

САЩ преговарят с Катар за афганистанските бежанци

В същото време американската администрация работи за сключване на споразумение с Катар за временно настаняване в страната на афганистански граждани, оказали помощ на американските военни, както и на членовете на техните семейства.

Според CNN става дума за около 8000 бежанци. Ако сделката бъде сключена, тогава „скоро“ първата група от 1000-2000 афганистанци ще отиде в катарската столица Доха, отбеляза телевизионната компания.

Катарското посолство в САЩ не отговори на искането на CNN за коментар по изявлението. Държавният департамент на САЩ съобщи, че все още не могат да посочат трети държави, в които ще бъдат настанени афганистански бежанци.

„Обмисляме всички налични възможности. Нямаме заявки за изпращането в трети страни на кандидати за специални имигрантски визи от Афганистан“, каза говорител на Държавния департамент пред CNN.

Припомянме, че талибаните превзеха множесто стратегически гранични пункта само дни след прибързаното напускане на американските бойни войски от страната

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!