F-15
Изтребител F-15 /снимка: Pixabay/

Два американски изтребителя летяха опасно близо до ирански пътнически самолет над разрушена от война Сирия, принуждавайки пилота да предприеме спешни действия и предизвиквайки паника на борда, съобщиха иранските власти.

Американските военни казаха за инцидента, който се е случил в четвъртък, че „Ф-15 при рутинна въздушна мисия… проведоха стандартен визуален оглед на пътнически самолет на „Mahan Air“ на безопасно разстояние от около 1000 метра“.

Централното командване на САЩ (CENTCOM) излезе с изявление, след като иранската държавна телевизия излъчи аматьорски кадри на пътници на борда, които крещят, тъй като пътническата машина на „Mahan Air“ внезапно променя курса.

Появи се и друг видеоклип, очевидно заснет на телефон, който показва най-малко два изтребителя, летящи до самолета. В първоначалната информация, придружаващ кадрите, държавната телевизия допусна, че военните самолети се смятат за израелски.

„След тази опасна акция на израелския изтребител пилотът на пътническия самолет бързо намали височината на полета, за да избегне сблъсък с израелския изтребител, което доведе до нараняване на няколко пътници на борда“, се казва в съобщението.

Иранската агенция ИРНА съобщи, че пилотът на „Mahan Air“ е осъществил контакт по радиото с два американски изтребителя и че по-късно самолетът е кацнал безопасно в ливанската столица.

CENTCOM, чието поле на действия обхваща целия по-широк Близък изток, настоява, че това е „професионално прихващане …, проведено в съответствие с международните стандарти“.

„След като пилотът на Ф-15 определи самолета като пътнически самолет на „Mahan Air“, Ф-15 безопасно увеличи дистанцията от самолета“, се казва в съобщението.

Иранската телевизия нарече инцидента „провокативен и опасен“.

Говорителят на външното министерство Абас Мусави заяви, че Иран е осъществил връзка както с ООН, така и с швейцарското посолство в Техеран, което се занимава с интересите на САЩ в Иран, тъй като отношенията са прекъснати след ислямската революция през 1979 г.

„Ако нещо се случи със самолета при обратния му полет, Иран ще държи САЩ  отговорни“, каза Мусави пред ИРНА.

Сирийските държавни медии заявиха, че „самолети, за които се смята, че принадлежат на ръководената от САЩ коалиция, прихванаха“ иранския самолет над района Ал Танф на границата с Йордания и Ирак, принуждавайки капитана да направи „рязко снижаване“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!