Доналд Тръмп, НАТО
на снимката: президентът на САЩ Доналд Тръмп

Камата на представителите на САЩ прие Закон в подкрепа на НАТО, с който забранява на президента Доналд Тръмп да използва федерални средства за действия, целящи оттеглянето на страната от Алианса.

357 конгресмени гласуваха в защита на американското членство в НАТО, само 22 се обявиха против, а 54 не гласуваха.

Освен че потвърждава властта на Конгреса над федералния бюджет, законът още веднъж подкрепя атлантическия съюз и най-важния Член 5 от Вашингтонския договор, гарантиращ взаимна защита на страните членки.

Подкрепя се приемането на Черна гора, „солидното“ финансиране на Инициативата за европейска отбрана и целта всяка държава да заделя поне 2% от БВП за отбрана към 2024 г.

Конгресменът Том Малиновски, бивш помощник държавен секретар на САЩ, коментира:

„В някакъв смисъл е безумие, че трябва да предприемем всичко това. Но аз сериозно се отнасям към президента на Съединените щати, а той не крие презрението си към алианса и готовността си да разгледа напускането му“.

От своя страна лидерът на мнозинството на Демократическата партия в Камарата на представителите Станли Хойер каза:

„Този закон дава да се разбере, че Конгресът на САЩ продължава да вярва в мисията на НАТО и ще предотврати всякакви недалновидни усилия“.

Още при първото си посещение в централата на Алианса, Доналд Тръмп публично не подкрепи Член 5. Той неведнъж е поставял под въпрос членството при незадоволителни за него разходи от другите страни.

Миналата седмица държавният глава каза:

„100% ще бъдем с НАТО, но, както заявих на другите страни, трябва да отделите повече“.

Законът, одобрен от конгресмените, е внесен от няколко демократи, сред които и Елиът Енджъл, председател на комисията по външна политика.

„Трябва да осъзнаем, че НАТО не е само заради трансатлантическите отношения. Не можем да се фокусираме единствено върху това кой колко плаща и какво получава. Членството в НАТО не е като това в голф клуб“.

По думите му разцепването на Алианса е една от основните цели на руския президент Владимир Путин „и поради това е толкова разочароващо и тревожно да видим САЩ да изпращат объркващи сигнали за този съюз или да се отнасят към него като към бреме“.

Сред вносителите има и четирима републиканци, които заявиха, че НАТО се радва в Камарата на представителите на силна подкрепа от двете основни партии в страната.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!