Сигурен съм, че през следващата седмица ще наваксаме с разликата. Нещата ще се променят рязко, защото вече няма толкова кандидати. Много партии ще се обърнат към нас“. Това коментира кандидатът за президентския вот Анастас Герджиков. В момента той е втори в резултата от предварителните данни почти двойно. 

При изборите за президент според първите прогнозни резултати на „Алфа Рисърч“ се очертава балотаж между Румен Радев и Анастас Герджиков. Те получават съответно 49.1% и 26.5%.

„На този етап имахме две цели. Обявихме ги преди 40 дни. Тогава всички агенции казваха, че двойката Радев-Йотова има поне 53 % и че ще спечели на първи тур. Само преди два дни две агенции повториха тезата. Нищо такова не се случва. Постигнахме основната си цел – да има балотаж.

Той призова всички всички политически лидери още утре да положат усилия за това да съставят редовно правителство

„На тези трети избори се убедихме в едно и това е, че колкото и избори да направим резултатът ще е общо взето еднакъв. Ту една, ту друга партия изведнъж се оказва с много гласове, а друга с по-малко. Така наречените партии на промяната имат сравнително еднакъв общ брой гласове и проценти.Той се променя с малко. И 5 пъти да направим избори резултатът ще е същия“, уточни Герджиков.

По думите му в очите на българските граждани победители ще бъдат тези, които успеят да съставят правителство.

 

 

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!