Достъпът до редица дейности и обекти да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване, или за изследване с бърз антигенен тест или с PCR, каквато е практиката в редица държави на ЕС.Това предлага главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев в свой доклад до министъра на здравеопазването Стойчо Кацаров.

В противен случай да се въведат допълнителни ограничения в капацитета и прекратяване на определени дейности.

Предстои мерките да бъдат обсъдени в понеделник от експертния съвет по епидемиология, преди да се вземе окончателно решение. Предлжението на Кунчев е изискване за сертификат да се прилага в образователни, обучителни, обществени, социални, културни, развлекателни, спортни обекти и дейности.

Ако не е изпълнено условието персоналът и клиентитите/посетителите на даден обект или мероприятиие да са със здравни сертификати, ще се прилагат по-строгите ограничения, които Кунчев предлага, а именно: Преустановяване провеждането на конгресно-конферентни мероприятия, семинари, конкурси, обучения

Провеждането на присъствени групови занятия в езикови центрове, образователни центрове и други обучителни центрове и школи на не повече от 5 човека в помещение при спазване на основните противоепидемични мерки – задължително носене на защитна маска за лице, хигиена на ръцете, спазване на физическа дистанция от 1,5 м. и редовно проветряване на всеки час.

Преустановява присъственото обучение в лекционен курс, както и на непрактическите упражнения на студентите във висшите учебни заведения в страната. Посещенията на кина, театри, циркови представления, концерти и други сценични прояви на закрито се допуска при използване на не повече от 30% от капацитета на помещенията, заемане само на седящи места през две, спазване на физическа дистанция от най-малко 1.5 м. между посетителите и носене на защитни маски за лице.

Не се допускат организирани посещения в музеи и галерии. Допускат се не повече от 1 човек на 8 кв. м., при спазване на физическа дистанция от най-малко 1.5 м. и носене на защитни маски за лице от посетителите и персонала. Преустановяват се посещенията в центрове, школи и други обекти за танцово и музикално изкуство.

Провеждането на спортни състезания с професионален характер на открито се провеждат без публика. Посещенията на фитнеси, спортни зали и клубове, на плувни басейни и комплекси се провеждат само за индивидуално ползване до 30% капацитет. Провеждането на събирания от частен характер (кръщенета, сватби и др.) се допуска с участието на неповече от 15 лица на закрито и 30 лица на открито.

Посещенията в заведенията за хранене и развлечения по смисъла на чл. 124 от Закона за туризма, игралните зали и казина се допускат само в часовия интервал от 7,00 ч. до 23,00 ч. при спазване на отстояние от 1.5 м. между облегалките на столовете на съседните маси, допускане на не повече от 4 души на една маса и носене на защитни маски за лице от персонала.

Преустановяване работата на закрито на заведенията към хотелите за хора, които не са гости. Гостите на хотелите ще се обслужват по възможност чрез рум сървиз или при спазване на противоепидемичните мерки. Въвеждане на контрол за достъп в търговските центрове (представляващи една или повече сгради, в които са разположени магазини, заведения и други търговски обекти) и търговските центрове тип мол, с оглед ограничаване на потока от лица, като не се допускат повече от 1 човек на 8 кв. м.

При възможност всички видове административни услуги за граждани трябва да се предлагат и в електронна среда, което ще намали посещенията на лицата в съответните обекти.

Кунчев предлага специални мерки в образователната сфера. Сред тях са задължително носене на защитна маска за лице за целия педагогически и непедагогически персонал и децата от пети клас нагоре по време на престоя им в учебните заведения. Ограничаване на смесването на деца от различни паралелки, чрез преустановяване на колективни извънкласни дейности. Спортните дейности да се провеждат само на открито.

При достигане на 14-дневна заболяемост над 500 на 100 000 население на общинско ниво да се въвежда обучение в електронна среда по график и недопускане на повече от 50% от паралелките в присъствено обучение. При достигане на 14-дневна заболямеост над 750 на 100 000 население на общинско ниво – преустановяване на присъственото обучение.

При отсъствие на над 20% от учениците от училище и/или поставени под карантина над 30% от паралелките в дадено училище в община преминаване на обучение в електронна среда по график, с присъствено обучение на паралелки с най-малък брой отсъстващи и не повече от 60% от паралелките.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!