Николина Ангелкова
на снимката: министърът на туризма Николина Ангелкова

Министерството на туризма оттегля предложението за създаването на зони със специфични регулации по отношение на шума в националните ни курорти. Така нареченото зониране предвиждаше в българските курорти да бъдат създадени „парти” зони и такива за семейна почивка. Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова в интервю за 24 часа.

Предложението беше прието на първо четене в Закона за изменение и допълнение на Закона за туризма. То предвиждаше в определени зони в националните ни курорти да не важат определените регулации на приетия това лято Закон за защита от шума в околната среда. Промените в него бяха инициирани от бившия вицепремиер Валери Симеонов след проверки в заведения по Черноморието.

Ангелкова разяснява, че общинският съвет е трябвало да бъде този, който да реши дали ще приеме зонирането или не, тъй като местните власти познават най-добре особеностите на туризма в своите региони.

Текстът обаче ще бъде изтеглен, тъй като според Ангелкова има нужда от допълнително проучване. Тя посочва, че зонирането ще бъде сложно във вече действащите курорти и то може да доведе до напрежение и до невъзможност за изпълнение от страна на общинските администрации.

 

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!