Днес парламентът гласува оставката на министър Нено Димов и избра на неговото място Емил Димитров-Ревизоро. „За“ назначението му гласуваха 111 народни представители от ГЕРБ и „Обединени патриоти“, „против“ бяха 96 – от БСП и ДПС. „Воля“ не влязоха в пленарната зала и по този начин, чрез отсъствието им осигуриха избирането на Ревизоро за министър. Кандидатурата му за министър беше издигната от коалиционния съвет, който се проведе при премиера Бойко Борисов, и обявена от лидера на ВМРО Красимир Каракачанов. Интересно е, че нито премиерът Борисов, нито вицепремиерът Каракачанов присъстваха днес в пленарната зала, тъй като имаха по-важна работа в Египет.

Минути, след като парламентът го избра за министър на околната среда и водите, Емил Димитров-Ревизоро заяви, че ще помоли бивш министър на екологията да му помага на новия пост.

„През целия си живот съм бил държавен служител, работил съм за всички правителства. Работил съм за всички вас. Голяма част от сенчестия бизнес съм го поставил на светло. Никой друг освен премиера, не може да реши проблема в Перник”, подчерта Димитров.

Той посочи, че би могло да се каже – бизнесът да има собствен сондаж, след като му трябва технологична вода, а не питейна.

„Лесно е обаче да кажем бизнесът минава на собствено захранване, но не навсякъде има възможност. Но пък и гражданите трябва да са с предимство”, подчерта Димитров по повод кризата с водата в яз. „Студена” и използването й за нуждите на завода „Стомана”.

Емил Димитров добави, че с помощта на експертите ще търсят решение на кризата в Перник.

„Но трябва да се справим с последствията”, каза още той.

И добави:

„За отпадъците – хубаво е да кажем няма да влизат в България отпадъци, а ще излизат ли? Цяла Европа събира и разделя боклуците и ги изгаря максимално. За мен контролът е важен – как влиза през границата, как се ползва. Голяма част от боклуците в момента се разбира 3 г. след това какво сме направили с тях”, допълни той.

Той категорично заяви, че ще търси персонална отговорност от всички отговорни.

„Надявам се да сложа правилните хора. Не отивам с намерение да съм метла, каквато и да било – синя, червена, жълта. Искам мандатът ми да мине нормално и да има резултати и да помогна на всички колеги, които са ангажирани с кризата в Перник. Ще направя всичко възможно бързо да вляза в дейността на министерството, ще изпълнявам програмата на настоящото правителство. Ще работя с всички”, обеща още новият министър на околната среда.

ОСТАВКАТА НА НЕНО ДИМОВ И ОБВИНЕНИЕТО НА ПРОКУРАТУРАТА

По-рано парламентът гласува оставката на министър Нено Димов, който още е в ареста. Това е девета смяна на министър в третото правителство с министър-председател Бойко Борисов. Димов беше арестуван в края на миналата седмица при мащабна и показна акция на прокуратурата. Според държавното обвинение, Димов е разрешавал използването на водите на яз. „Студена“ за промишлени нужди, въпреки че е уведомяван, че водата в язовира намалява. Драстично намаляващото количество вода в язовира принуди град Перник да въведе воден режим, а жителите му – да проведат редица протести.

От началото на 2018 г. от управата на язовира са уведомявали ВиК – Перник и министъра на околната среда и водите за ситуацията. Въпреки това Нено Димов е разрешавал на определени фирми да черпят вода за промишлени нужди – „Стомана Индъстри“ и „Топлофикация – Перник“. От прокуратурата изрично уточниха, че лично министърът на околната среда и водите ежемесечно е подписвал графиците за водата. Той лично е бил уведомяван и е знаел за източваните количества.

Ако министърът на беше разрешил използването на водите на яз. „Студена“ за промишлени нужди, в момента там щеше да има достатъчно количество вода, за да няма воден режим в Перник, категорични са от прокуратурата. Събраните по делото доказателства дават основания да се предположи, че той може да извърши още престъпления и да повлияе на съдебното производство. Издадена бе заповед за задържане за 72 часа.

Законът предвижда от 2 до 8 години затвор за това престъпление.

Същият ден, Димов подаде оставка от ареста. Той бе министър в коалиционния кабинет на ГЕРБ и “Обединени патриоти”, издигнат от ВМРО. Лидерът на партията и вицепремиер Красимир Каракачанов определи ареста на министъра като „показно убийство“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!