„На практика в момента туризмът в момента не функционира. Той е спрял. Няма авиокомпания, която да извършва полети в пълен обем. Няма как в тази ситуация туризмът да функционира, защото най-важното е здравето. Това е цел номер 1 – да се овладее пандемията от коронавируса“. Това каза пред Нова тв министърът на туризма Николина Ангелкова.

Според нея продължаването на тази ситуация повече от 2 – 3 месеца ще доведе до фалити на туроператови. „В момента е много трудно да се направят конкретни анализи. Единствено в момента работят хотелите в ограничен капацитет“, каза още Ангелкова.

Ангелкова посочи още, че статистиката за декември – февруари е показала 9,5% ръст на туристите, като 2020г. се е очертавала да бъде една от най-успешните за българския туризъм, но това се е променило, след идването на коронавируса.

Тя препоръча да се приеме предложението за ваучери, които ще могат да се използват до 24 месеца след тяхното получаване. Ще се предложи и туроператорите да могат да отложат връщането на парите за неосъществените екскурзии след 13 май.

Ангелкова посочи, че ако ситуацията се стабилизира, и ако се започне от юли и авгус, то бихме могли да имаме един късен летен сезон.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!