проф. Костадин Ангелов
на снимката: проф. Костадин Ангелов

У нас вече има 8 доказани случаи на т.нар. „английски щам” на COVID-19. Това съобщи във Варна здравният министър проф. Костадин Ангелов. От думите му стана ясно, че пробите са от Националния център по заразни и паразитни болести, от ВМА и от частна лаборатория.

Хубавото за този нов щам е, че той се повлиява от наличните на пазара ваксини, и че лечението, което се прилага до момента, е без промяна, подчерта министърът. Щом този щам го има в София, ще го има и навсякъде в България, каза още Ангелов.

Днес Ангелов е в морската ни столицата, където се срещна с директорите на регионалните здравни инспекции на областите от Район 3 според Националния план за ваксиниране срещу COVID-19, в това число Разград, Търговище, Шумен, Варна, Добрич и Силистра.

Никога не очаквайте от мен да взема решение под натиск, каза той по повод заявения на 27 януари протест на собствениците на заведения.

„Предлагаме постепенно разхлабване на мерките по сектори. Сега ще разхлабим мерките в сектор „Култура“ и сектор „Спорт“ и след това ще наблюдаваме каква ще бъде тенденцията в България. Ще си дадем 14 дни, в които да наблюдаваме, за да можем да предприемем следващата крачка. Хубавото в тази ситуация е, че вече си връщаме живота такъв, какъвто беше“.

От 4 февруари присъствено обучение започват три класа в системата за средно образование, това са 37,5%, каза още министърът и подчерта, че във всяко едно училище присъствено в клас ще се върнат не повече от 40% от учениците.

Връщаме си живота такъв, какъвто беше. Следваме ясен план, целта е да преведем народа през кризата, подчерта още проф. Костадин Ангелов.

30% и повече са вече учителите и непедагогическият персонал, както и ползвателите на социални услуги в домовете за стари хора, които искат да се ваксинират, стана още ясно при посещението му.

Готовността е ваксинирането от първа фаза в целия регион да приключи в края на този месец, началото на втора фаза очакваме през първите дни от февруари. Ваксините са налични във фризерите, заяви здравният министър.

Нямаме абсолютно никакви притеснения, ще дойдат ваксини за над 3 милиона граждани. Ако намалеят количествата, очакваме за около 2 милиона граждани, което е абсолютно достатъчно за нашата държава. Не очаквам никакви последствия за България, подчерта министър Ангелов по повод новината, че британската компания „АстраЗенека” забавя доставките на ваксини за Европа, а първите доставки ще са по-малко от очакваното.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!