на снимката: проф. Костадин Ангелов

Намираме се в сериозна фаза на епидемията. Двуседмичната заболяемост е над 300 на 100 000 души. Съгласно нашия план, който следваме при такава заболяемост правим реорганизация в медицинската помощ в страната. Това заяви на брифинг министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

„Новите мерки, които ще приложим до края на годината за да обезпечим тази реорганизация са в размер на 80 млн. лева. Те ще бъдат насочени в етап доболнична помощ, а именно за укрепване капацитета на общопрактикуващите лекари – 5 млн. на месец ще бъдат отпуснати допълнително на всички общопрактикуващи лекари в България и на всеки отделно по 1000 лева.

Ние разбираме усилията на нашите колеги – общопрактикуващите лекари, че стават все по-големи и натискът върху тях се увеличава с всеки изминал ден. По последни данни всеки трети от тестваните български граждани е положителен. По отношение на ДКЦ-тата, поликлиниките, в тях в София, в някои от тях и в по-големите градове в страната, където натискът е голям, ще бъдат разкрити допълнителни ковид зони, в тях ще работят лекар, сестра, лаборант и в тях ще се извършва клиничен преглед, тест за ковид, лабораторни изследвания за кръв, по преценка на лекаря и образно изследване на белия дроб. На месец това прави около 3 млн. лева. Екипът, който ще работи там ще получава допълнително към заплатите си по 1000 лева на човек и допълнително 10 лева за преминал пациент през тази ковид зона, като те се разпределят от управителя на ДКЦ-то. В лечебните заведения ще увеличим капацитета от 10% на 20% за поддържане на готовност за легла във всички болници. В тези болници, които определим със заповед и които поддържат капацитет не по малко от 50% от леглата си, ще отпуснем допълнителни 50 млн. лева, които да бъдат за укрепване капацитета на тези структури“ – заяви министър Ангелов.

Той добави, че допълнително за 15 млн. лева ще бъдат закупени антигенни тестове за тестване на пациенти, които имат нужда и проявяват клинична картина с вероятност за заболяване от Ковид-19.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук