75% от гърците смятат, че бъдещето на страната е в ЕС. Това показват резултатите от проучване на общественото мнение, проведено от изследователската агенция „Kapa research“ за фондацията „Фридрих Науман“, посветено на либерализма в Гърция. гражданите отговаряха на въпроси, свързани с 10 различни теми.

Що се отнася до външната политика на страната, най-важният въпрос за 94% от анкетираните са гръцко-турските отношения и експлоатацията на природни ресурси в Егейско море, следван от въпроса за мигрантите/бежанците (72%), отношенията на Гърция с ЕС (32%) , кипърският въпрос (24 %), Северна Македония и прилагането на Преспанското споразумение (15%), отношенията на Гърция с други балкански държави, както и със САЩ (7%).

Близо шест от десет гърци, или 58%, смятат, че Преспанското споразумение е добро споразумение или споразумение с много компромиси, но необходимо, показват резултатите от проучването. В сравнение с резултатите от същата агенция за 2018 г. позицията на гърците по Преспанското споразумение се е променила, като се има предвид, че тогава 42% са смятали, че споразумението е добро, докато 54% са го оценили като лошо. В новата анкета на въпроса „Какво е вашето мнение по Споразумението от Преспа?“ 40% отговорят, че това е лошо споразумение и Гърция не е трябвало да го подписва. От анкетираните 33% смятат, че това е споразумение с много компромиси, но е трябвало да бъде сключено, а 25% са отговорили, че е добро споразумение.

На въпрос кой е типичен пример за автентичен либерал в Гърция, 28,2% посочват настоящия гръцки премиер Кириакос Мицотакис.

Обширното проучване на общественото мнение на Агенцията за изследване на общественото мнение за фондация „Фридрих Науман“ е проведено от 14 до 22 октомври и в него участват 1 214 възрастни от 13 гръцки области.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!