Антон Иванов
на снимката: енергийният експерт Антон Иванов

В специално интервю за ДЕБАТИ.бг енергийният експерт Антон Иванов коментира проблема с резкия скок в цените на електроенергията на борсата в сегмент „ден напред”. По негови думи основната причина за резките колебания от една страна е повишаването на цените на световните борси заради застудяването, но от друга е фактът, че българският пазар е малък.

Според експерта решението на държавата да се намеси като предостави повече ток на свободния пазар в никакъв случай не е регулация, а е разумна политика.

 „Не може да се говори за някакво влияние на държавата върху пазарните механизми. По-скоро с това се прави по-адекватна политиката на пазарните дружества при предлагане на електрическа енергия на пазара. Аз смятам, че това е един разумен подход, тъй като в България 80% от енергията се предлага от държавни дружества. Това означава, че ако те не съдействат за това продуктите на пазара да бъдат адекватни на търсенето, то тогава може да се допусне изкривяване.”

Иванов коментира и другата мярка, която държавата предприема, а именно създаването на нови стандартизирани профили. Експертът обясни, че в зависимост от различните нива на потребление през денонощието, трябва да се предвижда възможно най-точно в кои часови пояси ще има нужда от повече електроенергия и в кои – от по-малко. Точно затова новите профили също са разумна мярка.

Енергийният експерт е на мнение, че резките промени в цените на свободния пазар не са задължително индикация за манипулации. Те са следствие по-скоро на факта, че българската борса работи отскоро и е нормално да има подобни флуктуации.

Цялото интервю а Антон Иванов може да четете ТУК.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!