Асен Василев
На снимката: Асен Василев

Финансовият министър Асен Василев съобщи, че се планира машабна реформа на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Тя включва промяна на начина на финансиране на болниците – ревизиране на финансирането чрез клинични пътеки. Това беше обсъдено днес по време на дебата в бюджетната комисия на НС, преди на първо четене да бъде приет бюджетът на НЗОК. Средствата на Касата ще бъдат бъдат с 11.1% повече спрямо предходната година. 

Асен Василев посочи, че са заложени политики за детско здравеопазване и повече скрининг за бременните жени. Той обясни, че се планират по-мащабни реформи в сферата на здравеопазването, но преди това да се случи, са нужни повече данни. Едната от сферите, в които ще има промяна със сигурност, обаче е финансирането чрез клиничните пътеки. Най-вероятно те ще бъдат премахнати, като ще се премине към по-модерни начини на финансиране.

Василев обясни, че България е една от малкото държави, които все още използват клинични пътеки. Според него обаче реформата трябва да се направи изключително внимателно, за да може системата да не избухне финансово.

Има наказателна процедура от ЕС за това, че частните болници не използват Закона за обществените поръчки, макар че ползват публични средства, припомни той.

Министърът допълни, че политиката е засега да не бъдат увеличавани заплатите в държавните администрации, докато не бъдат внимателно прегледани хората и процесите, които могат да бъдат оптимизирани. След това ще бъде преценено по какъв начин да бъдат увеличени заплатите.

След около 40 минути дебати бюджетна комисия прие бюджета на НЗОК.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук