Асен Василев
Асен Василев . Снимка: БТА

Много внимателно слушам дебата и ми звучи като ученик, който се е появил в час без написано домашно и се сърди, че не му дават да препише.

Това заяви от парламентарната трибуна Асен Василев по време на дебатите за предложеното от ГЕРБ-СДС правителство.

Асен Василев поздрави Росен Желязков, че е поел отговорността за правителство, без подкрепа. „Думи като „отговорност“, думи като „държавническо поведение“, думи като „служба на народа“. Искам да поздравя г-н Желязков, че е поел отговорността да приеме поста на министър-председател в една несигурна ситуация, без осигурено мнозинство“, заяви Василев.

„От вас чух, че искате да управлявате с грижа и социална справедливост“, обърна се той към Желязков.

Той отчете финансовата и икономическа политика на предходния кабинет, която е водена през последните три години.

„Тя доведе до това, че неравенствата в България взеха да спадат, затова, че доходите на българските граждани бяха най-бързо растящите през 2022 година, вторите най-бързрастящи в ЕС през 2023 година. До това, че преди една седмица България влезе в графата „най-богати“ държави, от държави със среден доход в класацията на Световната банка, до това, че миналата година за първи път населението на България намаля само с 2000 души, а не с над 50 хил., както намаляваше всяка година през предишните 12 години“, каза Василев.

Това е станало заради целенасочена политика – за данъчен кредит за деца за младите семейства, увеличение на майчинските за втората година, безплатни детски градини, програми за спорт и изкуства, отчете Василев.

Той припомни, че минималната работна заплата е била „закачена“ за средната, така че да няма гета в България. „И навсякъде във всички региони заплатите да се вдигат“, обясни той.

„Тази финансова политика беше отречена от вашата партия, тя беше оплюта в цялата предизборна кампания. Кажете ми вашето правителство каква финансова политика ще води, например. Ако искате подкрепа, отговорното е да се проведе дебат по политики, да дадете ясна програма, да дадете ясна законодателна програма, да кажете – ще вкараме страната в тази посока и след това да се направи състав Министерски съвет, който да може да кара страната в тази посока“, обясни той.

По думите му не е отговорно да се даде състав на правителство и да се каже, че който не го подкрепи, не постъпва отговорно.

„Ако има грешка, която ние сме направили в годините като лидери в „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“, това е, че поставяме страната пред теснопартийните си интереси. На да пъти сформирахме кабинет, в много трудни обстоятелства. На два пъти сформирахме кабинет с ясното съзнание, че това е компромис, за който ние ще платим политическа цена. На два пъти сформирахме кабинет с надеждата, че насоките и реформите, които сме задали, ще бъдат подкрепени, но без уверението, че това ще се случи. Платихме политическата цена за това“, каза още Василев.

По думите му трябва да се поведе честен разговор за бъдещето на България.

„България в момента е затапена от амбициите на един човек и зависимостите на втори човек, и докато този проблем не бъде решен, ще бъде невъзможно страната да дръпне напред. Това е истината“, каза Василев.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук