Асен Василев
Асен Василев / Кадър: Нова тв, архив

Мисля че ГЕРБ са леко шизофренични. Плюха ни в продължение на един месец, че нищо не можем и сме закарали държавата в криза, а сега искат от нас подкрепа за правителство.

Това е най-малкото несериозно, а значително по-лошо е, че след като сътвориха хаоса, сега очевидно не могат да сложат ред в него“, каза Асен Василев на пресконференция след провала на избор на председател на Народното събрание днес.

Той посочи, че виновни за серията от избори са ГЕРБ и партията на Борисов нито веднъж не е успяла да излъчи правителство.

„Това е абсолютно безотговорно към всички български граждани. Последните 3 г. ГЕРБ ни пратиха на избори 5 пъти и не направиха нито едно правителство, надяваме се да не ни пратят на избори и 6 път“, допълни още той.

Асен Василев представи накратко законодателната програма, която ПП-ДБ искат да бъде приета от 50-ото НС дори и да не се сформира кабинет. Става дума за четири закона, които трябва да бъдат гласувани бързо, независимо дали ще има кабинет.

Първият е Законът за съдебната власт. Законът е минал е обществено обсъждане, подготвен е от кабинета на акад. Денков, мина съгласуване и с Еврокомисията, тъй като той е един законите по ПВУ. Той гарантира честни и прозрачни конкурси в съдебната власт, обясни Василев.

Вторият закон засяга около 1 милион българи. Става дума за Закона за личния фалит. „България е единствената държава в ЕС, която няма закон за личния фалит. Той беше заложен още през 2022 в Плана за възстановяване и устойчивост и е в интерес на 1 млн. българи“, каза Василев.

Третият закон се нуждае от поправка и засяга хората, които подават сигналите за корупция. Този закон беше върнат от Еврокомисията, защото нарушаваше европейската директива, каза Василев.

„Внасяме правилата за избор на антикорупционната комисия, както са одобрени от Европейската комисия и както са заложени в Плана за възстановяване и устойчивост“, съобщи той.

Василев поясни, че ПП-ДБ ще бъдат опозиция на „корупционните практики на ГЕРБ и ДПС“.

„ГЕРБ вкараха всичко в хаоса, нека сега го подредят“, каза още Асен Василев.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук