Асен Василев
Асен Василев

„Коалицията „ДБ-ПП“ ще направи всичко възможно след изборите на 2 април да се състави кабинет и ще предложи правителство на малцинството.“ Това каза съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Асен Василев. По думите му няма да търсят партньорство с ГЕРБ.

„Съотношението в листите между „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ е направено на база резултатите от предишните избори“, каза Василев. Той смята, че това е най-честният начин на разпределение.

Акцентира, че 6 партии трябва да влязат в една листа, ето защо е нормално „тук-там да има искри, да има недоволни“.

За включването на Лена Бориславова в листите Василев коментира, че тя ще помогне на каузата на коалицията. „Изключително важно е да има жени, които са готови да се борят, въпреки помията, която се излиза в политиката“, подчерта той.

Допълни, че се обединяват около идеята „българите да живеем с доходите, стандарта, средата и справедливостта на европейци“. „Целта е да се зададе ясна посока накъде да върви страната, тъй като през последните 4-5 години се е загубила“.

Като важни за страната приоритети определи членството на България в Шенген и Еврозоната.

„Влизайки в Еврозоната най-малкото – българските фирми няма да плащат 1 млрд. лева за превалутиране. Тези средства ще остават в бизнеса – могат да отидат за машини, нови пазари, заплати“, каза още Василев.

Според него с членството ни в Шенген ще бъдат значително улеснени българският износ и внос към европейските държави, тъй като в момента превозвачите чакат по няколко дни по границите.

За инфлацията Асен Василев даде пример с държави със сходен профил на България – при 14% поскъпване в страната ни, в Унгария е 26%, в Латвия – 21, 19% в Чехия и Естония и т.н.“ Инфлацията удари Източна Европа заради войната в Украйна, с оглед по-голямата зависимост от руски горива. Заплатите спрямо цените – българските граждани са напред, малко, но напред“, заяви Василев.

Съпредседателят на „Продължаваме промяната“ бе категоричен, че ПП-ДБ искат да управляват, ако спечелят изборите и така опроверга критиките на своите политически опоненти, че се борят за местните избори.

„Правителство сега, което ни води към Европа. Големият въпрос е кой ще е първи. Това е важно за България, защото ще покаже в каква посока ще тръгнем. Готови сме да направим всичко възможно да има кабинет, защото първият е получил доверие да зададе посоката на страната. Ще предложим правителство на малцинството. Има възможност за разговори с ГЕРБ, ако се изчисти от хора със зависимости и които са в списъка „Магнитски“. Аз не виждам обаче вариант за кабинет с ГЕРБ“, обясни той.

Още вътрешнополитически новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук