Асен Василев АПИ

Парламентът ще реши дали да има актуализация на бюджета с разпределение на два милиарда лева, събрани в държавния бюджет – на пенсиите – 50-те лева, които в момента се раздават на калпак, да са за постоянно. Това каза пред БНТ служебният министър на финансите Асен Василев.

„Ще има пера и за здравеопазването – финансово ще обезпечим нова ковид-вълна през есента. Фондът за бедствия е изпразнен, дадени са пари за проекти от 2011 г.“, допълни Василев.

Ако има тежка ковид-обстановка, ще има заделени средства за обезщетение на фирмите, и за допълнителни заплати на лекарите.

В момента 43% от пенсионерите са под линията на бедност, като затегнахме течовете в държавата стана ясно, че актуализация на пенсиите е възможна. Срамота е да сме европейска държава с такава линия на бедност при възрастните хора, категоричен бе Василев.

Спряхме да проверяваме фризьорските салони и започнахме да проверяваме големите компании с големите обороти и изведнъж хазната взе да се пълни. Така той обясни откъде има 2 млрд. лв. повече от очакваното в бюджета. Около 1,6 млрд. от тях идват от допълнителни приходи, които НАП и Агенция „Митници“ ще съберат, около 400 млн. са от допълнителни приходи от аванса от плана за възстановяване.

„В приходната част е имало какво да се досъбере. Но най-големият шок за мен бе разходната част – харчено е без контрол, без търгове“, коментира Василев. И разказа, че в последните две години е имало директни поръчки за над 1 милиард без търг. „Когато взехме да затягаме разходната част – там също се появиха резерви за използване“, допълни министърът.

В държавния бюджет са заложени избори 2 в 1

При президентските избори има заложен бюджет за още едни допълнителни парламентарни избори, отделени са 133 милиона лева. „Ние като финансово министерство трябва да предвидим средства, ако не са нужни, ще ги спестим или ще ги пренасочим“, допълни министърът.

С парите от Плана за възстановяване трябва да се направят две неща: да се пренастрои енергийната система, защото енергията ни е много скъпа и цените на квотите се вдигат – има опасност до десет години някой друг да ни пуска и спира тока; второто важно нещо е – фирмите, които произвеждат стоки с добавена стойност, да получат грантове за нови машини, и за подкрепа на бизнесите с висока добавена стойност като цяло, добави Асен Василев.

Има проект за геотермална енергия и за около година и половина може да се установи колко такава енергия има и къде е тя.

Никой не ми се е обаждал за участие в следващото правителство

Никой не ми се е обаждал за участие в следващото правителство, призна Василев и добави, че поканата му за участие в първия проекто-кабинет на Трифонов е била оценка за цялостната му работа. „Към момента няма известни никакви приоритети за това каква визия ще имат следващите управляващи. Аз идвам със свой екип от 20 човека, а и реагирам лошо на телефонни обаждания – държа да имам свобода, за да работя“, каза още Василев.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!