Асен Василев

Най-кризисният месец за инфлацията ще е март или април. Необходимо е активиране на контролните механизми на държавата, защото са закърняли и не работят. Това заяви вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев пред Дарик радио.

Василев смята, че инфлацията догодина ще бъде 5 до 6%, което по думите му не е силно притеснително.

„Това се дължи от една страна на енергоизточниците, но да приемем, че с пролетнолетния сезон това ще изчезне като фактор, а от друга страна – на голямото печатане на пари, което се случи в последните 6-7 г.“, коментира министърът.

За 2022 г. нивото на минималната заплата трябва да е поне 700 лв. според коалиционното споразумение. Служебният кабинет е заложил 710 лв. и този проект е съгласуван с работодатели и синдикати.

Попитан има ли ефект от намалената ставка на ДДС за някои услуги, Асен Василев отговори, че крайният потребител не е усетил нищо, но има известно изсветляване на бизнеса, както и частично изсветляване на доходи, но то се дължи основно на отпусканите държавни помощи.

Според финансовия министър да се прави социална политика през ДДС не е най-добро решение. Диференцираната ставка води до трудна събираемост, избягване на данъци, търговците нормално се изкушават, и освен това Европа върви към унифициране на ставките.

Ако например се намали ДДС на електроенергията и вие си купувате ток, за да отоплявате своя басейн, ще получите същото намаление като друг човек, на когото му трябва ток да отоплява единствената си стая, обясни Василев.

Една от първите битки, които според финансовия министър е важно да спечели България, е да стабилизира и отвоюва енергетиката си обратно. Оценката му е, че нашата енергетика е много закъсняла в прехода към декарбонизация и има тежки проблеми, които трябва да се решат в спешен порядък.

Той допълни, че има спорни решения заради некомпетентност или недобросъвестност, които са вземани във времето и продължават да се вземат, и този проблем трябва да бъде изчистен. Асен Василев бе категоричен, че управляващата коалиция е стабилна.

През юли ще има актуализация на бюджета, тъй като част от мерките подлежат на анализ през следващите шест месеца. По думите му някои разходи са ясни и ще влязат в бюджета сега, но сериозните политики по-скоро ще могат да залегнат в актуализацията, защото тогава ще са готови разчетите и прогнозите.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук