Асен Василев

„На 9 юни, ако не излезете да гласувате, ей тези ще си купят изборите. Да, това е. 500 лева на глас са се заели да дават.“ Това обяви съпредседателят на ПП-ДБ и бивш финансов министър Асен Василев, докато сочеше на симпатизанти на коалицията в Ловеч портрети на лидерите на ГЕРБ и ДПС Бойко Борисов и Делян Пеевски, пише „Сега“.

Това стана на предизборно мероприятие на десницата, в което се включи и експремиерът Денков. От публиката се понесе неясен шум при думите на Василев, така че той се дообясни.

„Това, което ние чуваме, е, че са стигнали до 500 – толкова са отчаяни. Техните гласове са под строй и са ограничени, и се знаят кои са. Това са гласовете, които получават от тях облаги или ги е страх. Всички други, които са свободни, ако гласуваме като в Германия – 75 процента, или в Гърция – 63 процента, тези двамата ще вземат под 50 депутата общо. ДПС ще са колкото ИТН“, твърдеше убедено Василев.

„Миналия парламент успяхме да ги прилъжем да подкрепят нашето правителство и Ники Денков, а не ние да подкрепим тяхното, и да се работи по нашата програма. В момента, в който те казаха: „Не, завиваме обратно към модела на постната пица и да няма честни конкурси“, това е моментът, в който казахме: „Хайде пак при хората“, описа Василев кратката история на сглобката в неговата версия.

Бившият финансов министър повтори твърденията си за постигнати значими успехи по време на редовното правителство на „Денков-Габриел“.

„Колкото и пъти да трябва да ходим на избори, за да поддържаме тази посока, а не да влезем в онова русло – нашите хора, вашите хора, разбираме се, делим всичко, а страната кучетата я яли, което те искат“, обяви Василев.

„Като не успяха да ни купят, почнаха да пишат компромати – по 300 статии на месец срещу мен, срещу Кирил, срещу академик Денков, с идеята, че в един момент ще ни писне и ще се откажем. И компроматите ще ги изтърпим“, заяви Василев.

Василев определи Пеевски като шеф на Борисов, а водача на ГЕРБ – като шут на лидера на ДПС. Увери, че и двамата няма да станат премиери.

Съпредседателят на ПП-ДБ цитира мисъл на Стефан Стамболов, че ако трябва ще се хване за опашката на дявола, но ще измъкне България. Какво конкретно означава това в политически план, не обясни. За пореден път повтори твърдението си, че България не е бедна, а богата страна, стига „да не се краде“.

На друго предизборно мероприятие, вече в Плевен, Василев на практика обяви, че нова възможност за сглобка няма.

„Ако ме питате, с тях можем ли да работим – не можем. То се видя. Приключи. Честните конкурси бяха рубиконът. Те казаха: „Честни конкурси – това е самоубийство за нашите партии.“ Ние казахме: „Да де, то това е идеята. Не да си нагласявате вашите хора“, твърдеше бившият финансов министър.

„Хората дотолкова вече са зомбирани от медиите, че не могат да повярват на едно хубаво нещо, което се казва“, оплака се Николай Денков в Плевен.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук