Асен Василев
Асен Василев

„Част от руската пропаганда в България е внушението, че българите са второ качество граждани на ЕС. С влизането ни в Шенген това би се променило“, казва финансовият министър Асен Василев в интервю за в-к „Ди Велт“.

Според Василев за Централна и Западна Европа е икономически неизгодно България и Румъния да са извън зоната без граничен контрол.

„Всеки ден над 4000 камиона преминават през външната граница на ЕС с Турция през България. Почти всички стоки са предназначени за европейския пазар, но чакат с дни, тъй като се проверяват отново по пътя през Румъния към Шенгенското пространство.“ Според българския финансов министър това само покачва цената на вноса и износа на стоки.

ЕС трябва да изработи система за легален прием на мигранти и оценка на работниците, от които има нужда, казва още финансовият министър.

Асен Василев казва още за „Ди Велт“, че наложената допълнителна такса от 20 процента върху руския газов транзит през България ще намали печалбата на „Газпром“ и ще оскъпи доставките, което от своя страна ще направи вноса на руски газ неизгоден за страни като Австрия и Унгария.

Василев обвързва неприемането на България в Шенген и с руската пропаганда. „Русия вдига много шум за това, че българите били второкласни граждани в ЕС.

„Пълноправното членство в Шенгенското пространство би сложило край на това“, смята той, цитиран от DW. Българският финансов министър посочва, че руските кибератаки и заплахи продължават да са част от дневния ред в страната, но настроението на хората се е променило. „Мнозинството е за това да помагаме на Украйна да победи. Взети са и съответните решения на парламента“, подчертава той.

ДЕБАТИ.БГ припомня, че Австрия все още ни спъва за приемането на България в Шенген, въпреки икономическите облаги и призивите на Европейската комисия. С изказването си, и то пред водеща европейска медия, Василев за първи път обявява публично, че страната ни също държи важни карти и вече има смелост да ги използва.

Още за България в международния новинарски поток – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук