Асен Василев
На снимката: Асен Василев

Ние не сме дясна партия, ние сме центристка партия. Това каза пред БНР Асен Василев, съпредседател на „Продължаваме промяната“, бивш вицепремиери и министър на финансите.

Той бе категоричен, че Продължаваме промяната е центристка партия по отношение на това как да се разходват средствата на страната.

„От дясната част на спектъра сме взели това, че не искаме да се пипат данъчните ставки. Искаме да се запази плоския данък и като цяло нещата да се случват при инициатива на частния сектор. Имаме най-високия ръст на индустрията в края на май, рекорден експорт  който се постигна въпреки всички кризи.

От лявата част на спектъра обаче сме взели една доста широка социална програма. Пенсиите за последните 12 месеца се увеличиха със 167 лв, а за последните 12 години със 164лв. Това беше и в нашата програма преди изборите. Това е центристката част -широка програма за увеличение възнагражденията на учителите и допълнителни средства за извънкласни дейности, значителни средства в системата на здравеопазването, доходите на лекарите и медицинските сестри бяха вдигнати, безплатни детски градини и учебници на ученици до 12 клас, данъчно облекчение за работещи родители.

Така че ние сме една много центристка партия що се отнася до това как да се изразходват средствата в държавата“, обясни Асен Василев.

Относно това дали програмата и приоритетите им не се припокриват с тези на БСП Василев коментира, че от Продължаваме промяната са против агресивната социална политика на столетницата.

„БСП искат да се вдигнат данъците, да минем към прогресивен данък. Те имат доста по-агресивна социална политика. Ние сме против това. Ние искаме да запазим текущото облагане и в рамките на това, което направим като събираемост и спиране на течовете, да се инвестира в социална програма, което е точно центъра.

От една страна имаме дясното, където се казва давайте да намаляваме данъците, и ако остават пари, още да ги намаляваме. От другата страна има дайте сега да качим данъците и да направим една още по-голяма социална програма. Ние казваме да не пипаме данъците, в рамките на това обаче, да се провежда истинска социална политика“, каза бившият вицепремиер.

Той съобщи, че в понеделник или вторник ще стане ясно дали „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ ще се явят заедно на изборите и увери, че ако ИТН влязат в парламента, ПП няма да се коалира с тях.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук