Василев - Радев
На снимката: Асен Василев и Румен Радев.

Днес кандидатът на „Продължаваме промяната“ за министър-председател Асен Василев върна проучвателния мандат за съставяне на ново правителство в рамките на 47-мия Парламент на президента Румен Радев неизпълнен. Ново правителство с мандата на „Продължаваме промяната“ няма да има – поне не в този парламент.

„За съжаление, не успяхме да съберем достатъчно подкрепа, за да изпълним политиките, които едно евентуално правителство би искало да може да изпълни. Връщаме мандата неизпълнен“, заяви Василев и благодари за връчения мандат.

По-рано Василев обяви, че политическата ми сила е успqла да си осигури подкрепата на 117 народни представители. Повече – четете ТУК

Последваха думи на президента Радев към представители на „Продължаваме промяната“:

„Преди една година гражданите повярваха, че България може да се управлява по друг начин. Оттегленият кредит на доверие към кабинета не може и не трябва да изчерпва обществените усилия за изграждане на прозрачно и отговорно към гражданите управление. Вярвам, че мисията да променим страната ни, е историческа и колкото и да е трудно, българите ще го постигнем, благодарение на тези от вас, които работиха с мисъл за родината, за които това понятие стои над всички други ценности и съображения.

Дълбоко вярвам, че институциите могат да постигнат резултати, ако осъзнатият националният интерес е на първо място. Затова и очаквам правителството да разработи и подготви за внасяне в Народното събрание законите, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост, за да не продължава България да губи време и средства“.

Румен Радев обяви, че през следващата седмица ще съобщи кога ще връчи втория мандат за съставяне на правителство на втората по големина сила в настоящия парламент – ГЕРБ.

ГЕРБ вече заявиха, че ще върнат мандата неизпълнен. След това Радев може да връчи третия мандат на парламентарна група по избор. Ако и с третия мандат правитеслво не се сформира, отиваме на предсрочни избори.

Още вътрешнополитически новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук