Асен Василев

„Дадохме много ясно обещание по време на кампанията, че няма да работим с ГЕРБ и ДПС и го спазваме“. Това заяви съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Асен Василев пред БНТ.

„Смятаме, че начинът, по който те са управлявали България, е изключително вреден за развитието на страната и че би било много по-добре те да не управляват България. Очевидно българските гласоподаватели им гласуваха доверие и ги поставиха на първо и трето място и те трябва да управляват“, коментира той.

Василев заяви, че е абсолютно необходимо България да има правителство и не мисли, че отказът на ПП да направи коалиция с ГЕРБ и ДПС означава, че няма да има правителство.

„Ключът е в мандатоносителя. Мандатоносителят трябва да каже ясно: „това е, в което ние вярваме“. Например бюджет на постната пица – ние не вярваме в бюджета на постната пица и няма как да подкрепим такъв бюджет. Те вярват, че България трябва да се управлява по непрозрачен начин и са напълно щастливи, че съдебната реформа е приключила преди няколко години. Ние смятаме, че съдебната реформа още не е започнала и всички, които бъркат в кацата, трябва да отидат в затвора“.

По думите му ако ПП бяха направили коалиция с ГЕРБ в миналия парламент, управлението е щяло да бъде по-лесно и стабилно, но това би било предателство спрямо хората, които са им гласували доверие. На въпрос дали ПП все пак биха се коалирали с ГЕРБ на цената на компромиси, Василев коментира, че такава теория не съществува.

„Приемаме антикорупционен закон, слагаме г-н Рашков за шеф на КПКОНПИ, приемаме разследващ магистрат, който да може да разследва г-н Гешев, всякакви неща, които ние като предложихме, всички се разбягаха. ГЕРБ казаха, като предложихме тези неща, че това е началото на гражданска война. Това, което мога да обещая на гражданите е, че ние няма да предадем тяхното доверие“.

Асен Василев е категоричен, че няма как парламентарната група на „Продължаваме промяната“ да се разцепи.

„Ние трябваше да съставим партията за 2-3 седмици. Имахме 67 депутати и видяхте, че в една много сложна ситуация, със заплахи, с подкупи и т.н., нито един от тях не предаде каузата, защото нито един от тях не е в парламента, за да защитава личния си интерес“.

За да разберем какво е свършило служебното правителство, ще ни трябват инструментите на парламентаризма, каза още той.

Още вътрешнополитически новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук