Продължаваме промяната - Демократична България

„ГЕРБ губят изборите в София и в други големи български общини и заедно с ДПС измислиха тази фалшива новина с манипулациите за машините на гласуване.

Това заяви съпредседателят на ДБ Атанас Атанасов на извънреден брифинг по повод твърденията за манипулиране на вота при машинното гласуване.

„Всичко тръгва от някаква митична справка на ДАНС, която е подписана от заместник-председателя на ДАНС. В по-спокойна обстановка след изборите ще трябва чрез парламентарен контрол да установим какво съдържа тази справка, защо е подписана от заместник-председателя“, заяви Атанасов, според когото „най-добре е ДАНС да не се занимават с избори“.

„Изборите по закон се организират от ЦИК и нека ЦИК да решава дали да има или да няма машинно гласуване, не се притесняваме от техните решения. Искам да кажа и на избирателите – не се притеснявайте от Костинбродската афера, защото само високата избирателна активност ще определи кой да управлява“, допълни Атанасов.

Очаквах предизборни циркове, но това надмина всичките ми очаквания, каза съпредседателят на ПП Кирил Петков.

„То не бяха „Лукойл“, вето , 73 стотинки, изведнъж включиха кодове, машини. Ние знаем, че те губят изборите в София и знаем, че вероятно ГЕРБ може да са трета политическа сила в София. Това е нещо много различно, като политическа ситуация и се чудат какво да измислят“, каза Петков.

„Изобщо не ни е страх да излезем на хартиен вот“, категоричен е Петков.

„Важно е да излезем да гласуваме, за да покажем, че вотът на българите е по-силен от всякакви манипулации и е време да си вземем обратно градовете“, допълни той.

„Наблюдаваме един панически последен ден от кампанията, самият факт, че председателският съвет на Народното събрание извън всякакви свои правомощия се използва като следствен орган, който не е ясно разследване ли прави, избори ли организира, какво общо има председателският съвет, който изведнъж прави с това. Ясно се вижда, че се прави опит да се експлоатира поредната конспиративна теория, флашки, изтекли кодове и т.н., всички тези втръснали ни до безумие неграмотности се рециклират“, каза Христо Иванов, лидер на ДБ.

На въпрос на БНТ как ще изглежда некоалицията след изборите, Кирил Петков отговори, че ще отстояват принципите си, реформите, в които вярват и ще се борят за тях.

„Това е начинът, по който ще продължим и след изборите, защото осъзнаваме и това е нашата отговорност, че ние сме стожерите на промяната в България“, каза Петков.

Хората не са глупави, коментира той:

„Костинброд сме го гледали, всякакви други манипулации сме гледали, но си мисля, че хората вече не могат да бъдат излъгани. Днес те (б.а. партиите) преиграха. Управлението след изборите ще изглежда по същия начин и ще бъде принципно“, допълни Кирил Петков.

Още теми от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук