Десетки българи от Босилеград излязоха на протест пред сградата на Министерството на околната среда и водите. Те бяха подкрепени от жители на Кюстендил, а недоволството им беше насочено срещу замърсяването на река Драговищица на сръбска територия. След протеста част от организаторите му се срещнаха с екоминистъра Нено Димов, съобщиха от ведомството.

Река Драговищица преминава през Босилеград, след което навлиза на българска територия и се влива в Струма в района на кюстендилското село Шишковци. В непосредствена близост до водоема в района на Босилеград има обект за извличане на мед и цинк. Според жители в Босилеградския район водата е много мръсна. Животните отказвали да я пият, а мръсотията стигала до границата с България.

По думите на Димов на българска територия няма превишения на нормите. „Въпреки това българската страна внимателно следи ситуацията, защото политиката на правителството е да бъдат защитени интересите и на нашите сънародници в Западните покрайнини“, каза Димов по време на срещата.

Той уточни, че в следващите дни ще има среща с министъра за защитата на околната среда на Сърбия Горан Триван, на която трябва да получи информация за качеството на водите на Драговищица на територията на западната ни съседка и за разрешените и осъществявани на територията на Сърбия добивни и производствени дейности.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук