глобална икономика

Въпреки, че президентът Румен Радев и голяма част от политиците у нас, особено след встъпването в длъжност на служебното правителство, не спираха да говорят за тежки кризи, да рисуват мрачна картина за икономиката и да плашат гражданите се оказа, че България всъщност се справя доста добре с предизвикателствата. 

Тази година година брутният вътрешен продукт на страната ще нарасне с над 4%, а догодина – с 3%, прогнозира Международният валутен фонд в доклада си „„Световните икономически перспективи“, базиран на оценките на Евростат. Освен това докладът отчита ръст на икономиката от 3,9 на сто тази година и забавяне на растежа до 3% догодина. Инфлацията тази година ще бъде 12,4 %, но през 2023-та ще се забави до 5,2 на сто. Безработицата ще остане ниска, смятат още от МВФ.

Въпреки сравнително добрите показатели на България, от анализа става ясно, че в световен мащаб вероятно 2023 г. ще е по-трудна за глобалната икономика и немалко държави ще изпаднат в рецесия.

„Буреносни облаци се събират, политиците трябва да удържат ситуацията със силна ръка“, пише в началото на доклада за глобалните перспективи, чието представяне започна във Вашингтон в рамките на есенните годишни срещи на фонда със Световната банка. Три са основните фактори за влошаващата се икономическа картина – руската инвазия в Украйна, която е причина за високите цени на енергията в Европа и поскъпването на храните; високата инфлация и натискът върху стандарта на живот и ефектите от политиката на „нулев Covid“, водена от Китай.

„Най-лошото предстои. Дори и трите най-големи икономики – Съединените щати, еврозоната и Китай да останат в застой, за много хора усещането ще е за рецесия“, подчертават от фонда.

Инфлацията в глобален мащаб ще достигне пика си в края на годината, но ще остане много висока по-дълго от очакваното. Тя ще започне да спада до 4,1 на сто чак през 2024-та, сочат последните оценки на фонда.

Високите потребителски цени принудиха централните банки да започнат затягане на паричната политика, но това засили долара. Заедно с покачването на лихвите това може да постави редица държави пред изпитание за погасяването на дълговите си задължения, предупреждават от фонда.

За пореден път от Вашингтон се чуват и призиви за по-активна политика в сферата на борбата с климатичните промени.

Още икономически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук