Икономическият ръст в България ще е по-малък от първоначалните прогнози
Икономическият ръст в България ще е по-малък от първоначалните прогнози

България е изключително ценен партньор на Световната банка. Това заяви  Фабрицио Дзарконе. Той е постоянен представител на Световната банка за България, Чешката република и Словакия, Европа и Централна Азия. Повишаването на конкурентоспособността на българската икономика зависи от използването на научно-образователния и човешкия потенциал на страната ни. В тази насока България разчита и на международната експертиза и техническата подкрепа на Световната банка, каза пък президентът Румен Радев. Двамата се срещнаха за пръв път на „Дондуков“ 2.

Световната банка

Необходимост от образователни политики и промени

Румен Радев и Фабрицио Дзарконе обсъдиха необходимостта от нови образователни политики. Те включват повишаване уменията на учениците съобразно съвременните изисквания на икономиката. Промените не изключват и подобряване на квалификацията на учителите.Видно е, че образователната ни система е крайно неефективна. Тя затруднява както децата, така и техните преподаватели.

Как да намалим крайната бедност?

Тема на разговора бяха и механизмите за намаляване на крайната бедност. В дискусията държавният глава и чиновникът от Свевотната банка обсъдиха и начините за засилване на равенството в българското общество.Факт, болезнен, но и социално значим, който България трябва да преудолее с помощта на европейските практики от миналото, каментира Дзарконе.

Енергийният сектор на България

На срещата бяха дискутирани също възможностите и предизвикателствата пред България, свързани с трансформацията на енергийния сектор и т.нар. Зелена сделка на Европейската комисия. Необходима е ясна и дългосрочна стратегия. Тя трябва да отчита запазването на работните места в сектора на въглищната енергетика, както и енергийната независимост на страната, заяви президентът.

Румен Радев и Фабрицио Дзарконе бяха единодушни, че социалните аспекти на енергийния преход трябва да бъдат внимателно отчетени. Президентът посочи потенциала на България за използване на геотермалните и речни води като перспективен и екологичен метод за производство на електроенергия.

Да се изравни неравенството между Изтока и Запада

По време на срещата президентът и постоянният представител на Световната банка у нас обсъдиха и преодоляване на социално-икономическото неравенство между Източна и Западна Европа в контекста на инициативата „Три морета“. Развитието на научния, образователния и технологичния потенциал на региона и разработването на съвместни проекти за иновации допринася за подобряване на транспортната, дигиталната и енергийна свързаност в региона, беше отбелязано по време на срещата.

Фабрицио Дзарконе изтъкна, че като пълноправен член на групата на Световната банка България е изключително ценен партньор на международната финансова институция. Съвместното ни сътрудничество цели да се разгърне потенциала на България, заяви постоянният представител у нас на Световната банка.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук