Иран

Иран спира сътрудничество с ЕС заради санкциите от Брюксел. Новината бе оповестена от Външното министерство на Иран заяви днес.

Сътрудничеството с Европейския съюз в различни области след решението на блока да постави в черния списък няколко ирански служители по сигурността заради репресиите на протеста през 2019 г., предаде АФП.

Говорителят на външното министерство Саид Хатибзаде „остро осъди“ санкциите и каза, че Иран „спира всички преговори за правата на човека и сътрудничеството, произтичащи от тези разговори с ЕС. Иран приключва дискусиите в областите на тероризма, наркотиците и бежанците.

Мъст заради мощен взрив или ядрен тероризъм

Иран обеща да си отмъсти, защото е разкрил отговорния за „терористична“ кибератака. Тя бе насочена срещу основното съоръжение за обогатяване на уран в иранския град Натанз.  потвърди, че мощен срив, оставил завода без електричество днес, не е инцидент. Той го нарече „ядрен тероризъм“.

Докато властите в Техеран открито говорят за връзка с Израел, тази втеория се разпространява упорито и от западните източници на израелски медии. Намек за това дойде и дойде и от самия премиер Бенямин Нетаняху по общественото им радио.

САЩ не участва пряко

Това се случва в момент на преговори между Иран и държавите, подписали споразумението за ограничаване на ядрената програма на ислямската република, изложено на риск заради изтеглянето на Съединените щати. В преговорите САЩ не участват пряко, но другите делегации виждат възможен напредък за връщане към сделката, чиито условия Техеран вече открито нарушава.

Израел не иска война

Не искаме война, но няма да позволим Иран да се сдобие с атомни оръжия. Този коментар направи премиерът на Израел Бенямин Нетаняху, който прие министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин в Йерусалим, пише „Таймс ъв Израел“.

В момент, в който Иран приключва дискусиите в областите на тероризма, наркотиците и бежанците с Евросъюза, Израел води преговори за атомните оръжия със САЩ и външният министър на Иран Мохамад Джавад Зариф говори за „ядрен тероризъм“ е доста неблагоприятен за Телехан, настояват анализатори от близкия Изток. Накъде ще доведе конфликтното положение, в което се намира Иран, предстои да видим.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!