Външните министри на България и Северна Македония подновиха конструктивния диалог и изразиха задоволство от добрия тон, в който се водят разговорите помежду им и между дипломатите от двете страни. Това стана след като прие по негова молба  Османи, който пътува транзитно през България на неофициално посещение

По време на срещата те обсъдиха работата по конкретни проекти, които ще подобрят свързаността между двете страни и европейската перспектива на Република Северна.

Захариева потвърди принципната ни подкрепа за европейската интеграция на нашата югозападна съседка, при изпълнение на съответните условия. Министрите на България и Северна Македония направиха преглед на съвместната работа по изпълнение на задълженията от Договора за приятелство от 2017 г. и обсъдиха предстоящото свикване на междуправителствената конференция, която ще заседава, когато двете страни одобрят проекта на протокол.

От българска страна бе обърнато внимание, че съгласно Договора от 2017 г. бъдещо заседание на Съвместната междуправителствена комисия следва да направи пълен преглед на изпълнението на Договора, да приеме годишен доклад за работата на Смесената мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователни въпроси и да посочи конкретни бъдещи действия за сътрудничество.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!