Радев и Герджиков

България избира президент. На балотажа българите избират между досегашния президент Румен Радев и Анастас Герджиков. Изборният ден в страната започна в 7 часа. Избирателната активност към този час е ниска.

Миналата неделя вотът беше 2 в 1 – за народни представители и държавен глава. В резултат от него седем партии влязоха в парламента. На първи тур Румен Радев спечели 49.42%, или 1 322 385 гласа, а Анастас Герджиков – 22.83%, или 610 862 гласа.

В София в столичното 127 СОУ „Иван Денкоглу“ секциите отвориха навреме. Всички членове на секционните избирателни комисии са налице, а интересът за гласуване към този ранен час бе минимален – само двама души чакаха, докато в сравнение с миналия тур чакащите по това време на деня бяха повече от десет. 1717 са секциите за гласуване в столицата, в 681 секции ще се гласува с по 2 машини, а в останалите секции има по една машина. Общият брой на машините в столицата е над 2000. Право на глас в София имат 1 милион 180 хиляди 657 души.

Във Варна всички секции отвориха навреме. На балотажа за президентска двойка във Варна и областта имат право да гласуват малко над 400 хиляди граждани. 668 са разкритите секции за балотажа. Избирателите за балотажа във Варна и областта са 402 500. Секционните комисии са 669. Има и мобилни секции за хора с увреждания, както и за карантинирани. 405 000 са хартиените бюлетини, а машините за гласуване – 782. 5 подвижни секции са създадени за обслужване на гражданите под карантина, те са за всеки район по една, има и допълнителна за резерва.

В Хасково също денят на вота започна нормално. 482 са избирателните секции в Хасковска област. Правото на глас имат 232 337 избиратели. Доставените машини са 347.

В Пловдив изборният ден започна навреме. В 29-а секция в училище „Райна Княгиня” машината за гласуване не работи, и въпреки че проблемът е бил установен още в събота, от ЦИК не са заменили машината с друга. Затова желаещите да упражнят правото си на глас в тази секция ще гласуват с хартиена бюлетина. 1000 полицаи ще следят за реда и за това дали се извършва търговия с гласове в Пловдив и областта. В града са разкрити общо 481 секции. Има предвидени 11 подвижни секции за хора, които са поставени под карантина. Има разкрити секции и в болниците.

В Сливен изборният ден започна спокойно. В област Сливен могат да гласуват 154 582 избиратели в 307 секции. На първия тур активността в областта беше 29.65%.

Във Велико Търново всички секции отвориха навреме. В областта ще се гласува в 420 секции. Право на глас имат близо 211 хиляди избиратели. В избирателния район бяха направени рекордните за страната 20 % смени на изборните състави.

В Стара Загора общият брой избиратели е 140 032 души. Всички секции отвориха също навреме. Избирателните секции на територията на общината са 215, като в града – 149, и в селата – 54. Секциите в специализирани институции са 4, 8 е избирателната секция с Подвижна избирателна кутия. В изборния ден пълнолетие навършват трима старозагорци – едно момче, което има право да пусне своя вот в секция 96, както и две девойки, които може да упражнят правото си на глас в СИК № 14 и СИК № 94. Най-възрастният избирател е жена на достолепните 102 години, която ще може да гласува в секция № 68. Най-възрастният господин е 99-годишен старозагорец, който е включен в избирателните списъци на 168-та Секционна избирателна комисия.

В Русе обстановката при отварянето на секциите също бе спокойна. Проблем има само в една секция – номер 11, която се намира в град Глоджево, община Ветово. Машината има проблем с четеца, а след консултация с техници, членовете на СИК ще уведомят ЦИК и ще се вземе решение как да продължи изборният процес. В Глоджево има общо шест избирателни секции, като всяка от тях е с по една машина. Избирателите там са 3 439. До момента се е наложила смяна на трима членове на секционните избирателни комисии в областта.

В Благоевград изборният ден официално започна в 7.00 ч. „Изборният ден започна в 07.26 часа. Секционните помещения на територията на областта са предадени на съответните избирателни комисии. Няма регистрирани сериозни нарушения на обществения ред преди началото на изборите“, съобщиха от ОД МВР – Благоевград.

В Ямбол над 108 хиляди души имат право на глас. Проблеми не са възникнали при организирането на вота – изборните книжа, както и машината за гласуване са пристигнали навреме.

От секционните избирателни комисии напомнят задължително преди гласуване хората да дезинфекцират ръцете си преди да докоснат машината. Носенето на маски в секциите също е задължително. Членовете на секционната комисия трябва да преписват данните от личната карта на избирателя без да я пипат, а той трябва да свали маската си за кратко, за да се идентифицира. В секциите, където е възможно да се гласува с хартиени бюлетини, е необходимо химикалките да се дезинфекцират след употреба.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук