Самолет МиГ-29
Самолет МиГ-29. Снимката е архивна

България е провела разговори с министъра на отбраната на Словакия за възможността за предоставяне на двигатели за българските изтребители МиГ-29. Това посочи пред депутатите в рамките на днешния парламентарен контрол служебният министър на отбраната Димитър Стоянов. Отговорът на Словакия бил, че самолетите МиГ-29, заедно с резервните части, са предвидени за Украйна, уточни той.

Въпреки това служебният кабинет изпратил писмо с молба от Словакия да бъде изпратена оферта за купуване на двигатели за съветските МиГ-ове. Отговор все още няма, посочи Стоянов.

След началото на войната срещу Украйна и наложените санкции върху Русия, което по думите на Стоянов породи „невъзможност“ да ремонтираме нашите МиГ-29 там, Министерството на отбраната проведе разговори с Полша за извършване на ремонт.

Въпросните разговори (вижте повече за тях) започнаха през август. Било взето решение Полша да продаде двигателите на един свой МиГ, свален от експлоатация, на България. Очаква се доставка на два двигателя за МиГ-овете от Полша и ремонт на други шест.

В Министерството на отбраната пък има информация, че Полша ще предложи оферта и проект на договор през следващата седмица. „По отношение на ремонта на шестте двигателя, който се очаква да приключи до края на 2022 година – те са собственост на Полша, Министерството е подготвило и изпратило проект на междуправителствен договор. Сключването на такова споразумение най-вероятно ще отнеме малко повече време, защото е необходимо да се подпише и да се бъде ратифицирано от Народното събрание“, каза още Стоянов.

По думите на министър Стоянов доставката на два двигателя и ремонта на други шест не гарантира дългосрочната експлоатация на стария съветски изтребител. Целта е изтребителите да могат да се използват на приемливо ниво до края на 2023 година.

Още новини от деня – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

2 КОМЕНТАРИ

  1. Непосредствената посредственост на Радев и протежето му във военното ведомство е унизителна и дълги години ще ни дърпа назад .

  2. И к’во оръжие ще изпращаме на Украйна? Нещо като техническата военна помощ. На босия цървулите.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук