Първата доставка на още един вид ваксина срещу коронавируса бе получена днес. Специализираният хладилен камион с контрол на температурата докара в София пратка от 2400 дози ваксини „Модерна”, побираща се в един кашон. Както и при другите доставки досега, полицейски ескорт съпровожда транспорта с ваксините.

Пред сградата на “БулБио” чакаха здравният министър проф. Костадин Ангелов, изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата маг. фармацевт Богдан Кирилов и председателят на Националния ваксинационен щаб проф. д-р Красимир Гигов и директорът на “БулБио”.

Това е втората разрешена ваксина срещу коронавируса, от която България ще получи 500 000 дози. В един флакон се съдържат 10 дози, докато при “Пфайзер” са 6. Ваксина на “Moderna” също така не се разрежда с физиологичен разтвор за разлика от първата одобрена.

Здравният министър Ангелов съобщи, че тъй като първата пратка от “Moderna” е изключително малко като каличества, тя ще бъде разпределена само за РЗИ-София.

Имаме абсолютното спокойствие, че ще имаме ваксини за всички български граждани, увери Ангелов. Той очаква първа фаза от ваксинацията да приключи до края на месеца.

„Хубавата новина е, че ЕК сключи договор за допълнителни количества ваксини от първата доставена в България ваксина – тази на Пфайзер. Българската държава участва и в това споразумение с индикативни количества, към днешна дата близо 2,9 млн. ваксини, така че вече имаме абсолютното спокойствие, че ще имаме достатъчно количество ваксини за всички български граждани. Като в процес на регистрация е и ваксината на Астра Зенека, индикативните количества от тази ваксина са близо 4,5 млн. Така че осигурили сме ваксини за всеки един български гражданин”, каза още министърът на здравеопазването.

Как се съхранява новата ваксина

„БулБио“ е единственото определено място за доставката на ваксината на „Модерна“ у нас по договора, който е сключен между Европейската комисия и компанията производител. Препаратът е по-лесен за съхранение от този на „Пфайзер“ и „Бионтех“.

Ваксината на „Модерна“ се съхранява при температура от минус 20 градуса, а след изваждане от фризерите може да се съхранява на температура от 2 до 8 градуса до 30 дни.

„Всички РЗИ-та така или иначе разполагат с хладилници, тъй като от 2 до 8 градуса е стандартното съхранение на всички ваксини, така че по отношение на разпределянето и съхранението няма никакви проблеми“, съобщи пред БНР шефът на Агенцията по лекарства Богдан Кирилов.

Страната ни е поръчала общо половин милион дози от ваксината на „Модерна“. Основното количество се очаква да пристигне у нас през месеците април и юли, като е възможно да настъпят промени в зависимост от производствения капацитет на компанията.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!