България е все по-близо до пълна диверсификация на доставките на ядрено гориво. Днес беше направена важна стъпка в тази посока –  АЕЦ „Козлодуй“ и „Уестингхаус Електрик Швеция“ подписаха  договор за разработване на анализи на безопасността за лицензиране и внедряване на алтернативен тип ядрено гориво за блок 5 на ядрената централа у нас.

На събитието присъстваха и министърът на енергетиката Теменужка Петкова, посланикът на САЩ Херо Мустафа и посланикът на Кралство Швеция Катарина Рангнит.

Договорът поставя началото на втория етап от процеса по лицензиране на ядрено гориво за 5-и блок на АЕЦ „Козлодуй“ в изпълнение на програмата за диверсификация на доставките на свежо ядрено гориво на стойност над 13 милиона лева.

Подписването на договора с „Уестингхаус Електрик Швеция“ е поредната стъпка на България за диверсификация, отбеляза министър-председателят Бойко Борисовпо време на събитието

Премиерът акцентира и върху геостратегическото значение на това, което в момента България прави относно защитата на националната си сигурност, изтъквайки, че съществен елемент е именно диверсификацията.

„Започнахме с диверсификацията на изтребителната ни авиация, с новите самолети F16 блок 70. Минахме през закупуването на 20 на сто от терминала за втечнен газ в Александруполис и финансирахме изграждането на интерконектора с Гърция, който тази година ще бъде готов“, добави то.

По темата за ядрената енергетика премиерът е добавил също, че изграждането на 7-и и 8-и реактори в АЕЦ „Козлодуй“ е изключително важно за България, тъй като страната ни държи на ядрената енергетика, която е включена в Зелената сделка на ЕС и има опит в сферата.

Процедурата по лицензиране на алтернативно ядрено гориво у нас се реализира със съвместната работа на експерти с доказан опит в областта на ядрената енергетиката от България, САЩ и Швеция.

Премиерът добави, че изключително важно за България е и изграждането на 7-и и 8-и реактори в АЕЦ „Козлодуй“ , тъй като страната ни държи на ядрената енергетика, която е включена в Зелената сделка на ЕС и има опит в сферата.

„С договора, който днес сключихме, направихме още една важна стъпка в изпълнение на Европейската стратегия за енергийна сигурност, част от която е цялостно диверсифициране на ядрените доставки и услуги за всички атомни централи в Европейския съюз“, заяви  изпълнителният директор на АЕЦ „Козлодуй“ Наско Михов.

Вицепрезидентът и управляващ директор на „Уестингхаус Електрик Швеция“ Азис Даг изрази задоволство от партньорството с екипа на АЕЦ „Козлодуй“.

„Това ще бъде истинско партньорство между нашите две дружества, за да можем да гарантираме доставките на гориво в бъдеще, които да осигурят енергийната диверсификация в България“, заяви Азис Даг.

Посланикът на САЩ у нас Херо Мустафа посочи, че днешната стъпка увенчава с успех многогодишна работа в посока постигане на следващо равнище на диверсификация.

„За нас е истинска гордост да сме тук заедно с Вас. Тази стъпка е в полза на България, на диверсификацията, на осигуряване на сигурни и разнообразни доставки на енергийни източници“, заяви посланик Мустафа.

Изготвянето на детайлна и задълбочена оценка на безопасността се изисква от българската нормативна уредба, за да бъде получено разрешение за въвеждане в експлоатация на алтернативен тип горивни касети.

Анализите трябва да включват  оценка на ядрената безопасност и радиационната обстановка при транспортно-технологични операции със свежо и облъчено ядрено гориво във възела за свежо гориво, в басейните за отлежаване на касетите и при съхранеше в хранилището за отработило гориво.

След финализиране на дейностите по договора, разработката ще бъде представена в Агенцията за ядрено регулиране за получаване на разрешение за въвеждане в експлоатация на алтернативните касети.

Европейската стратегия за енергийна сигурност изисква цялостно диверсифицирано портфолио на доставките на ядрени материали и услуги в ядрено-горивния цикъл за всички оператори на ядрени централи в Европейския съюз.

Целта е гарантиране на непрекъснатата и безопасна работа на ядрените мощности, сигурността и надеждността при производство на електрическа енергия за населението и промишлеността на страните-членки

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!