храните

Световните цени на храните и техните суровини са достигнали през януари 2021 година близо седемгодишен максимум, съобщи Организацията на ООН по прехрана и земеделие (ФАО). Най-силно е поскъпването на зърнените храни, растителните масла и захарта.

Организацията отбелязва, че покачването на цените на продуктите в света продължава вече осми пореден месец. Средната стойност на индекса на продоволствените цени на ФАО, отразяващ месечните промени на международинте цени на основните видове хранителни продукти и храните, е достигнала през януари 113,3 пункта. Това е с 4,3 процента над равнището от декември.

Индексът за цените на зърнените храни за един месец е нараснал със 7,1 на сто. ФАО обяснява повишението с рязкото поскъпване на царевицата, с 11,2 на сто, надвишавайки с 42,3 на сто равнището от януари 2020 година.

Цените на пшеницата са се повишили с 6,8 на сто заради активното световно търсене и очакваното намаляване на обема на продажбите от страна на Русия. Там от март 2021 година митата за износ на пшеница ще се увеличат двойно.

Индексът на цените при растителните масла се е покачил с 5,8 на сто до най-високо равнище от май 2012 година. Причина за това е по-малкият от очакваното обем на производство на палмово масло в Индонезия и Малайзия. Недостига на трудова миграция, както и стачките в Аржентина, посочва ФАО.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!