аптека

Българска генерична фармацевтична асоциация (БГФармА) на 12-и ноември публикува отворено писмо във връзка с появили се опасения на българските граждани за липсата на лекарства в аптеките. От асоциацията посочват, че към момента няма риск от недостиг на медикаменти, а фармацевтичните компании разполагат с резервни наличности.

ДЕБАТИ.бг ви предоставя пълния текст на писмото:

Уважаеми, дами и господа,

Българска генерична фармацевтична асоциация (БГФармА) следи с непрекъснато внимание, ангажираност и съпричастност развитието на пандемията от COVID-19 и осигуряването на българските граждани с лекарства.

Искаме да уверим българското общество, че към момента не се наблюдава риск от недостиг на лекарствени продукти в България. Нашите компании поддържат резервни наличности, както на субстанции за производство, така и на готови лекарствени форми за справяне с кризисни ситуации като настоящата, заявяват от асоциацията.

БГФармА, в която членуват 16 български и международни компании, заявява най-отговорно, че процесът на производство на лекарства за милиони български граждани продължава и ще продължи без прекъсване! Пациентите ще разполагат с необходимите генерични медикаменти за лечение на своите остри и хронични заболявания! Разчитаме на професионалното поведение на нашите колеги – търговците на едро и аптеките да осигурят непрекъснато и редовно доставяне на медикаменти по веригата производител – търговец на едро – аптека и зареждането на максимално широка номенклатура от медикаменти в аптеките, за да не се получават откази по логистични причини.

В държавата има ясна организация и отговорни лица за всекидневен мониторинг за наличностите на лекарствени продукти, складови наличности и линиите на доставка.

Задачата на БГФармА и нашият дълг към българското обществото съвпада напълно с Приоритетите на нашите европейски партньори от Medicines for Europe, а те са осигуряване на непрекъснато производство и доставката на лекарства;

Сигурност и защита за работещите в стотиците заводи за генерични медикаменти в България и Европа, за да може да продължи безпроблемно производственият процес;

Тясно сътрудничество и подпомагане на действията на здравните институции в държавата.

Въпреки че генеричните производители са изправени пред сериозни предизвикателства в условията на повишени цени на субстанции за лекарства, повишаване на себестойността на произведените медикаменти, нарастващи допълнителни финансови тежести върху компаниите, ние ще продължим да изпълняваме своя дълг към обществото: осигуряване на непрекъсната наличност и достъп на българските граждани до лекарства, както за лечение на COVID-19, така и за терапия на масовите социално-значими заболявания.

Важно е дори и в тези дни на развихрила се пандемична вълна да не се допуска разстройване на системата за осигуряване на лечението на гражданите, заявяват от асоциацията. Това може да се постигне само при тясно сътрудничество между лекарите, предписващи медикаментите, фармацевтите, които ги отпускат, както и гражданите, които посещават аптеките.

Призоваваме българските граждани да запазят спокойствие! Не се презапасявайте с медикаменти, особено антибиотици, антивирусни средства, лекарства, предотвратяващи кръвосъсирването, дори да имате възможност без предписание да ги закупите от аптеката. Самолечение, особено с лекарства, отпускани с рецепта, в много случаи може да има неблагоприятни, дори фатални последици!

Единствено с усилията и самообладанието на всички български граждани, заедно ще можем да се справим и преминем през коварната епидемия! Не забравяйте – Optimum medicamentum quies est – Спокойствието е най-доброто лекарство, призовават още от асоциацията.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!