пари, кредит, икономика

Увеличаването на базовия лихвен процент поради инфлацията може да причини срив на капиталовия пазар, предупреди днес Банката на Англия (Bank of England) в нов доклад.

Подобни колебания, наблюдавани през март 2020 г., в разгара на пандемията от коронавирус, могат да се появят отново във връзка с действията на политиците за ограничаване на инфлацията, каза Банката. Тя отбелязва „повишено поемане на риск“ и „уязвимости“ в дейността на капиталовите пазари, съобщава „Политико“.

Оценките на активите биха могли да се коригират рязко, ако например участниците на пазара преоценят перспективите за растеж, инфлация или лихвени проценти. Всяка подобна корекция би могла да бъде продиктувана от уязвимостите в пазарното финансиране, които бяха разкрити през март 2020 г. Това може да има последици за функционирането на пазара и финансовите условия, а оттам и за реалната икономика.

Предупреждението идва, когато централните банки по света, между които Федералния резерв на САЩ и самата Централна банка на Англия, започват да обмислят намаляване на стимулиращите мерки и увеличаване на лихвените проценти поради нарастващата инфлация.

В лостовете на корпоративните заеми например „има признаци на продължаващо разхлабване на стандартите за застраховане и повишено поемане на риск в някои бизнеси за инвестиционно банкиране“, с потенциални ефекти върху финансовата стабилност, според доклада.

За справяне с тези ефекти ще трябва да бъдат приети нови разпоредби, казаха от Банката и в момента се работи по това. „Интервенциите на централната банка не могат да бъдат заместител на международно координираните реформи, които повишават устойчивостта на небанковия финансов сектор“, предупреждава тя.

Въпреки че Обединеното кралство и САЩ потенциално са на ръба да обърнат посоката на паричната политика, времето за действие може да изтече.

Увеличаването на бизнес заемите през пандемията прави много британски компании уязвими към неплатежоспособност, каза Банката. Все пак банковият сектор остава стабилен и в състояние да подкрепи икономиката, докато възстановяването от пандемията продължава. Очаква се британските банки да бъдат също устойчиви срещу кризата с китайския корпоративен дълг, добави Банката, посочвайки скорошната нестабилност на пазара, предизвикана от имотния гигант Evergrande. Корпорациите обикновено имат по-силни баланси, които ги предпазват от проблеми с обслужването на дълга.

„Тъй като икономиката се възстановява и правителствената подкрепа, включително ограниченията за ликвидиране на поръчки, отпада, се очаква несъстоятелността на бизнеса да се увеличи от исторически ниските нива“.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!