Барние
на снимката: главният преговарящ от името на ЕС за Брекзит Мишел Барние

Преговарящият от страната на ЕС – Мишел Барние заяви в петък, че въпросът с границата между Ирландия и британската провинция Северна Ирландия може да е причина разговорите за Брекзит да потънат. По думите му обаче сделката е 90% готова, съобщи „Ройтерс“.

„Отговорът е да – заяви той, след като беше попитан по време на интервю за френското радио “ Франс интер“ дали проблемът с ирландската граница може да доведе до срив в преговорите -Аз вярвам, че имаме нужда от сделка. Не съм сигурен обаче дали ще получим такава. Трудно е, но е възможно.“

Британският премиер Тереза Мей и други европейски лидери вече заявиха, че имат увереност, че е възможно да постигнат успешна сделка, макар че проблемите около единствената сухопътна граница мужду Великобритания и ЕС – ирландската – още не се уредени.

Мей също така обяви, че ще обмисли възможността за удължаване на т. нар. „преходен период“, след като страната й излезе от ЕС през март.

Лондон и Брюксел вече постигнаха съгласие по Брекзит по отношение на Гибралтар – британско владение на Пиринейския полуостров. Това бе обявено от председателя на испанското правителство Педро Санчес, който участва в срещата на високо равнище на ЕС в Брюксел.

„Гибралтар вече не е проблем по пътя към постигането на споразумение по Брекзит“, каза той. В същото време Санчес добави, че Мадрид и Лондон продължават преговорите в двустранен формат, насочени към решаване на въпроси, свързани с Гибралтар, като опазването на околната среда, данъците и търговията с тютюн.

Гибралтар е отвъдморска територия на Великобритания от началото на 18-и век. Испания възнамерява да я върне под суверенитета си.

Главният преговарящ по Брекзит Мишел Барние каза през март, че Гибралтар ще напусне общността заедно с Великобритания, но след това Испания ще получи пълна подкрепа от ЕС за преговори по нерешени въпроси за управлението с Лондон.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!