Байдън и Джонсън
Президентът Джо Байдън жестикулира към британския премиер Борис Джонсън, докато разглеждат Атлантическата харта по време на двустранната си среща в залива Карбис, Великобритания, на 10 юни 2021 г.

Американският президент Джо Байдън, който отлетя до залива Карбис, за да присъства на срещата на върха на Г-7 подари на британския премиер велосипед и шлем, произведени в Америка. Двамата лидери се срещнаха в Корнуол в навечерието на срещата на върха на Г7.

На свой ред Джонсън, който често се придвижва с велосипед, връчи на Байдън снимка на стенопис, нарисуван в Единбург в чест на американския активист за правата на чернокожите Фредерик Дъглас (1817-1895). Този шедьовър на монументалната живопис е на художника Рос Блеър и е заснет от американско-британския фотограф Мелиса Хейтън. Отбелязва се, че Дъглас е посетил Великобритания през 40-те години.

Джил Байдън, придружаваща американския лидер по време на пътуването му в Европа, получи като подарък първото издание от сборника с разкази „Ябълково дърво“ на английската писателка Дафне дю Морие (1907-1989). На свой ред Кари Джонсън, чиято сватба с британския министър-председател се състоя на 29 май, стана собственик на кожена чанта, направена от съпругите на американски военни и президентски копринен шал.

Джонсън: Вашингтон и Лондон са в пълна хармония по казуса със Северна Ирландия

Налице е „пълна хармония“ между САЩ и Великобритания относно необходимостта от решаване на търговските проблеми със Северна Ирландия, каза Борис Джонсън, след първата си лична среща с американския президент Джо Байдън.

По-рано Байдън предупреди, че спорът между Обединеното кралство и ЕС за граничния контрол не трябва да „нарушава“ мирния процес.

По време на срещата си двамата създадоха работна група за възстановяване на пътуванията през Атлантическия океан, след като преди това САЩ забраниха на повечето британци да влизат в страната в началото на пандемията.

Двамата лидери се договориха за сделка, наречена „Атлантическа харта“, която ангажира двете страни да работят заедно по глобалните предизвикателства.

Ваксините срещу коронавируса и изменението на климата са на дневен ред. Продължаващото несъгласие между Обединеното кралство и ЕС по отношение на регулаторните проверки след Брекзит на стоки, които влизат в Северна Ирландия от Великобритания, изглежда ще бъде акцент в дипломатическите дискусии на срещата на Г7.

Споразуменията бяха договорени в сделката за оттегляне към Брекзит през 2019 г., но оттогава Великобритания се стреми към по-голяма гъвкавост.

Запитан за спора, френският президент Еманюел Макрон каза: „Мисля, че не е сериозно да искаме да преразглеждаме през юли това, което финализирахме след години на дебати и работа до декември”.

„Имаме търговска сделка – тя се обсъжда болезнено от години … ако шест месеца по-късно те казват:„ Това, което договорихме с вас, не знаем как да го спазваме “, това означава, че нищо не е уважително вече“.

Северна Ирландия получи специален статут в резултат на споразумението за Брекзит през 2019 г. между Великобритания и ЕС.

Докато Англия, Шотландия и Уелс вече не следват правилата на ЕС, Северна Ирландия все още ги спазва, тъй като споделя сухопътна граница с Република Ирландия, която е член на ЕС.

Двустранната среща между Байдън и Джонсън се проведе преди срещата на върха на Г7, която ще се състои в традиционния си формат на брега на полуостров Корнуол от 11 до 13 юни. В допълнение към лидерите на страните от Г7 (Великобритания, Германия, Италия, Канада, САЩ, Франция и Япония), в срещата ще участват ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел, председателят на Европейската комисия Урсула Фон Дер Лайен и лидерите на Австралия , Южна Корея и Южна Африка, както и новият главен изпълнителен директор на Световната търговска организация Нгози Оконджо-Ивеале. Индийският премиер Нарендра Моди, поради напрегнатата ситуация с COVID-19 в страната, ще участва в срещите дистанционно.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!