Еманюел Макрон и Зоран Заев
Френският президент Еманюел Макрон се среща с премиера на Северна Македония Зоран Заев в Елисейския дворец в Париж, Франция, 10 юни

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че Република Северна Македония трябва да започне преговори за присъединяване към Европейския съюз.

„Вашата страна заслужава незабавно да започне преговори“, заяви френският президент Еманюел Макрон пред премиера Зоран Заев по време на съвместно изявление пред Елисейския дворец в Париж на 10 юни..

Макрон изрази задоволство от това, че за първи път приветства премиера Заев в Париж. След работна вечеря те са обменили мнения по съществени въпроси, като двустранните отношения, европейската перспектива за Северна Македония, върховенството на закона и реформите, ситуацията в Западните Балкани и ролята на Франция.

Макрон напомни, че двете страни поддържат стабилни отношения на сътрудничество след обявяването на независимостта на РСеверна Македония. Той подчерта, че Франция е допринесла за мирното разрешаване на междуетническия конфликт в страната, довел до Охридското споразумение, което тази година ще отбележи двадесетата си годишнина.

„Заявявам с възхищение, че пътят на РС Македония беше забележителен. Днес ви приемам като съюзник в Париж няколко дни преди срещата на върха на НАТО. С пълната подкрепа на Франция, вашата страна стана член на Алианса, след като прекрати разногласията си с Гърция. Преспанското споразумение, което изготвихте, скъпи Зоран, заедно с Алексис Ципрас, заслужава да бъде наречено историческо. Вие показахте голяма политическа смелост да успеете да убедите хората си”, каза Макрон.

Припомняйки, че Северна Македония трябва да се присъедини към Европейския съюз, Макрон призна, че Франция се разглежда като „труден и строг партньор“.

Позовавайки се на решението за започване на преговори за членство на РСеверна Македония с ЕС и изпълнените условия, френският президент подчерта, че е време за неговото осъществяване.

„Време е да конкретизираме това решение и ще работим, за да намерим начин за започване на преговори. Вашата страна заслужава незабавно да започне преговори с ЕС“, добави Макрон.

От своя страна министър-председателят Заев благодари на френския президент от името на правителството и гражданите на РСеверна Македония за подкрепата. Той посочи, че срещата е обогатила приятелските връзки между двете страни.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!