Турците осезаемо обедняват /снимка: paturkey.com/

В края на 2019 Турция бе шокирана от серия самоубийства на семейства със сходен мотив – недоимък. Две семейства в Истанбул се бяха самоотровили – едното не можело да си плаща тока месеци наред, а другото – наема. Членовете на трето семейство от Анталия също избрали да сложат сами край на живота си, тъй като имали високи дългове и били засегнати от безработица.

Факт е, че икономическата криза и девалвацията на турската лира изпразниха портоментата на турските граждани. Безработицата и големите дългове на частните домакинства в страната са масов проблем. Всичко това създаде атмосфера на отчаяние, от която мнозина не виждат друг изход, освен да се самоубият, констатира още през ноември миналата година телевизия n-TV.

Турските медии мълчат за бедността

Правителството обаче реагира на човешките трагедии, породени от бедността, с твърдост. А турските медии, които в голямата си част са направлявани от президентския дворец, премълчават случващото се. Освен някои по-малки вестници и три-четири сайта, хората в Турция не разполагат с надежден канал за информация, пише Бюлент Мюмай в анализ за „Франкфуртер Агемайне Цайтунг“ (ФАЦ) и изтъква специално ролята на „Дойче Веле“ в този контекст. Авторът цитира публикация на германската обществено-правна медия, разкриваща огромните проблеми на населението, предизвикани от икономическата криза. В нея се казва например и това, че само през първите осем месеца на 2020 година срещу близо 600 000 души в Турция е обявена конфискация на имущество – поради това, че хората не са в състояние да си връщат дълговете.

ФАЦ разказва за една 74-годишна пенсионерка с 40-годишен трудов стаж. Тя живее сама и е задлъжняла, защото пенсията от 245 евро не ѝ стига за всички разходи.

„Покривах дълговете си с нови заеми, докато банката не обяви, че ще конфискува имуществото ми. Не успявам да свързвам двата края, а в някои дни нямам нищо за ядене. От банките постоянно ми звънят, вече изобщо не вдигам телефона. Отчаяна съм докрай“, казва тя. Нейният случай не е изключение.

Правителството на Ердоган обаче реагира с пропагандни акции, в които се опитва да нарича черното бяло, пише ФАЦ. Истината все пак трудно може да се укрие. Населението е изложено на ударите от икономическата криза.

Икономисти са изчислили, че инфлацията в Турция е четири пъти по-висока от тази, която правителството обявява. Хората, получаващи турската минимална заплата, в началото на годината са можели да си купят за нея 2324 хляба, а сега – само 1550. Положението е толкова трагично, че дори Партията на националистическото действие, която е коалиционен съюзник в правителството на Ердоган, поде кампанията „Хляб за всички“. На щандове по големите площади започнаха да раздават безплатен хляб за онези, които не могат да си го позволят. На Ердоган тази кампания никак не се понрави, затова пред телевизионните камери той заяви:

„Нима в днешна Турция има човек, който да не е в състояние да занесе хляб на семейството си? Вярвате ли на такива приказки? Ние сме сред страните в света, в които се живее най-добре.“

Заради недоимък: 1380 самоубийства за пет години

Хората в Турция обаче усещат недоимъка силно. И не става дума само за невъзможността да си купят хляб. ФАЦ публикува и следните данни:

„В Турция консумацията на месо е спаднала с 30% през последната година, а продажбата на макаронени изделия – едни от най-евтините хранителни продукти – се е увеличила с 25 на сто. Според едно университетско проучване, 38% от турските домакинства нямат достатъчно пари за храна, а 70% от гражданите едва свързват двата края.“

Изданието посочва още, че през последните пет години отчаянието поради недоимък е довело 1380 души в Турция до самоубийство.

[tcm id=“1″]

Текст: „Дойче веле“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук